Hirdetés

“Öt Putyin-gyilkossági kísérletet túléltem. Olyan, mint a Covid, minden alkalommal könnyebb lesz” – mondja Zelenszkij

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Volodimir Zelenszkij azt állítja, hogy legalább 5-6, ellene irányuló összeesküvést hiúsított meg az ukrán titkosszolgálat.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij MTI

A megdöntésére tett kísérletekkel kapcsolatban Zelenszkij azt mondta, hogy az első összeesküvés pánikot keltett – akárcsak a Covid első kitörése. De utána már nem voltak olyan rosszak, írja a The Sun.

Zelenszkij a kijevi erődjének főhadiszállásán azt a lapnak az ellene irányuló merényletekről, hogy “az első nagyon érdekes, a többi már olyan, mint a Covid”. Vagyis mint amikor az emberek először nem is tudnak mit kezdeni vele és nagyon ijesztőnek tűnik. Ezek után pedig puszta információként kezeli azt, amikor a titkosszolgálattól kapja a hírt, hogy újabb csoport érkezett Ukrajnába, hogy végezzen vele.

Az orosz különleges erők tavaly Putyin inváziójának első napján ejtőernyővel ugrottak Kijevbe, hogy megöljék, nyilatkozta az ukrán elnök.

Zelenszkij testőrei rögtönzött barikádokkal és rétegelt lemezdarabokkal lezárták az irodáját.

Legközelebbi segítőit puskával és páncélzattal látták el. Az egyikőjük szerint az iroda olyan, mint egy „őrültek háza”.

Ám amikor brit és amerikai tisztviselők felajánlották, hogy kimenekítik az elnököt a fővárosból, attól tartva, hogy órákon belül eleshet, az elnök a legendás fordulattal válaszolt: „Lőszerre van szükségem, nem fuvarra.”

Később, amikor Kijev körül dúltak a csaták, Zelenszkij kiment a komplexumból, hogy szelfivideót forgasson, amely megerősítette Ukrajna ellenállását, és bebizonyította, hogy még mindig a fővárosban van.

Majdnem két évvel később Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszország még mindig „nagyon akarja”, hogy megdöntse a hatalmát. Állítja, még az ellene irányuló legutóbbi küldetésük kódnevét is tudja, aminek a határideje az év vége.

A vezető azt mondta: „A hadművelet neve Maidan 3. Célja, hogy lecseréljék az elnököt.  Talán nem gyilkossággal. Úgy értem, hogy ez változó. Minden eszközt használni fognak. De együtt tudunk vele élni.”

Zelenszkij kizárta a jövőre esedékes választások megtartását, és ragaszkodik hozzá, hogy ez a hadiállapot szerint illegális, a háború miatt lehetetlen, és megosztaná az országot, épp akkor, amikor az emberek az Oroszország elleni harcra összpontosítanak.

Augusztusban az ukrán titkosszolgálat – az SBU – közölte, hogy meghiúsított egy Zelenszkij megölésére irányuló összeesküvést a déli Mikolajiv város elleni légicsapással. Az SBU közölte, hogy letartóztattak egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy továbbadta oroszországi látogatásának részleteit.

Zelenszkij egyik segítője elmondta, hogy a háború első heteiben legalább tucatnyi emberölési kísérlet irányult az elnök ellen. De amikor a The Sun megkérdezte, hogy pontosan hány ilyen cselekményt élt túl, bevallotta: „Tényleg nem tudom.” 

Amikor az újságíró az ukrán titkosszolgálat akcióiról kérdezett, Zelenszkij így válaszolt: “Nem beszélhetek Önnel az ukrán hírszerzés, titkosszolgálat vagy egyes különleges erők különleges műveleteiről.” 

A cikk arról is ír, hogy ahhoz, hogy Zelenszkijjel személyesen találkozzanak az irodájában, egy repülőtéri átvilágításhoz hasonló, több elemből álló átvizsgáláson mentek keresztül, még a tollaikat is le kellett adniuk.

Az ablakok nagy része homokzsákokkal volt eltorlaszolva, és számos hosszú, magas mennyezetű folyosón sötét van a biztonság kedvéért.

Zelenszkij elismerte, hogy országa idei harca nem úgy sikerült, ahogy remélte. A nagy ellentámadásban részt vevő csapatok mindössze tíz mérföldet haladtak előre öt hónap alatt. Bevallotta azt is, hogy az előrelépés hiánya eltántorított néhány szövetségest, akik kételkednek abban, hogy Ukrajna ki tudja-e űzni az orosz erőket.

És elismerte: "több sikeres eredményre van szükségünk a csatatéren." De cáfolta főtábornokának azon állítását, hogy a háború holtpontra jutott.

Azt mondta: „A hozzáállásban nincs patthelyzet. Az otthonunkban vagyunk. Az oroszok a mi földünkön vannak. Ezért ebben nincs patthelyzet.” Szerinte a szárazföldi előrelépés hiányát a Fekete-tengeren elért sikerek ellensúlyozták, ami szerinte az ellentámadás része volt.

Az orosz hadihajókat ért rakéta- és dróncsapások sorozata arra kényszerítette Putyint, hogy kelet felé vonja vissza fekete-tengeri flottáját, így Ukrajna gabonaexport folyosót nyithat, amely átöleli a tenger nyugati partját. “Megcsináltuk” - fűzte ehhez hozzá Zelenszkij. “Nincs ilyen teljes befolyásuk a Fekete-tenger térségére.”

Azt mondja, hiába fáradt bele az ukrán nép a háborúba, kitartanak és nem hisznek abban, hogy Putyin vagy Oroszország befejezné a háborút. “Meg akarnak ölni minket. És igazságot akarunk. Ezért nem beszélünk a békéről bármi áron.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés