Hirdetés

Megkongatták a vészharangot az orvosok: rákjárványt okozhat ez a két élelmiszer a fiatalok körében

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az onkológusok megkongatták a vészharangot a fiatal felnőttek körében a rákdiagnózisok megdöbbentő növekedése miatt, és egyesek az egészségtelen ételekre és a feldolgozott húsokra mutogatnak.

"Azt tanácsoljuk, hogy az emberek kevesebb túlságosan feldolgozott, magas telített zsír-, cukor- és sótartalmú ételt fogyasszanak" - mondta Matthew Lambert, táplálkozási szakértő, a Rákkutatási Világalap egészségügyi információs és promóciós menedzsere, hozzátéve, hogy ide tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a sütemények, kekszek, péksütemények, chipsek, cukorral édesített italok és gyorséttelek, valamint a pizza és a hamburgerek. 

A rák a fiatalokat, különösen a nőket és a 30-as éveikben járó felnőtteket sújtja súlyosan. 

"Ez mindannyiunk számára eléggé riasztó volt” - mondta Dr. Coral Olazagasti, a Miami Egyetem rákközpontjának onkológiai adjunktusa a New York Postnak

"A múltban azt hittük, hogy a rák az idősek betegsége. De az utóbbi években azt a tendenciát látjuk, hogy az embereknél egyre korábban diagnosztizálják a rákot" - magyarázta. A rákos megbetegedésekér nem csak egy tényező felel, azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a feldolgozott húsok jelentősen hozzájárulnak a kór kialakulásához. 

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság előtt Charles Swanton professzor tavaly azt mondta, hogy a kutatások kimutatták, hogy néha a korai bélrákot a bélben lévő baktériumok „indíthatják el”, amelyek gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknek az étrendje kevés rostot és sok cukrot tartalmaz. 

"Néhány vizsgálatban azt tapasztaltuk, hogy a korai stádiumban lévő vastagbélrákban szenvedő betegek egyes daganatai olyan mutációkat tartalmaznak, amelyeket ezek a mikrobafajok indíthattak el" - fogalmazott Swanton, az Egyesült Királyság Rákkutató intézetének onkológusa és vezető klinikusa. Úgy vélik, ezek a mutációk csökkentik a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot a rákot megelőző sejtekkel.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt termékek, italok, gabonafélék és fogyasztásra kész termékek, amelyek színezéket, emulgeálószereket, aromákat és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek jellemzően magas cukor-, telített zsír- és sótartalmúak, és nélkülözik a vitaminokat és rostokat.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek az USA élelmiszer-ellátásának mintegy 73%-át teszik ki, és egy átlagos amerikai felnőtt a napi kalóriák több mit 60%-át ezekből viszik be. Lambert fenntartja: "Ezek az élelmiszerfajták nem tartalmaznak rostot és gyakorlatilag semmilyen alapvető tápanyagot. Csak alkalmanként és kis mennyiségben szabad őket fogyasztani" 

A gyorsételek fogyasztása 24%-kal magasabb kockázattal jár a nyelőcsőrák kialakulására, ami a világon a hatodik leggyakoribb rákos halálozási ok – áll a Cleveland Clinic Journal of Medicine jelentésében.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége a feldolgozott húst az "emberre nézve rákkeltőnek” minősítette, megjegyezve, hogy "a járványügyi tanulmányok alapján elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott hús fogyasztása vastagbélrákot okoz”. A szakértők úgy vélik, hogy a megnövekedett rákkockázatot a húsban található nitrátok okozhatják, amelyek a szervezetben lévő vegyületekkel egyesülve károsítják a sejteket. 

Egy 2015-ös kutatás szerint azok, akik minden nap vörös és feldolgozott húst esznek, 40%-kal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot, mint azok, akik hetente egyszer vagy ritkábban esznek ilyet.

"A nitrát- vagy nitrittartósítószereket tartalmazó élelmiszerek, a füstölt vagy szenesített ételek és a vörös húsok fogyasztása egyértelmű összefüggést mutat a rák kockázatával” - írta Dr. Nicholas DeVito, a Duke Egyetem Orvosi Központjának orvosi onkológia adjunktusa.

DeVito elmondta, hogy a legtöbb új páciense 45 év alatti. A rossz táplálkozást, például a "sült ételeket, a vörös húsokat és a cukros italokat” okolja ezért a nyugtalanító tendenciáért. DeVito felszólította a helyi és állami önkormányzatokat, hogy támogassák az egészségesebb lehetőségeket. "A szabályozás hiánya az Egyesült Államokban lehetővé tette, hogy az "általánosan biztonságosnak elismert" adalékanyagok elárasszák az élelmiszerrendszert. A szövetségi kormány felhatalmazhatja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalát, hogy szigorúbban ellenőrizze a feldolgozást és az adalékanyagokat, miközben finanszírozhat egy többirányú stratégiát az élelmiszerek tartalmának és elérhetőségének kezelésére" - magyarázza DeVito.

A szakember az ultrafeldolgozott élelmiszereket a dohányzáshoz hasonlítja. "Az egészségügyi szolgáltatók, közegészségügyi szakértők, kormányok és más szervezetek közös erőfeszítései képesek voltak jelentősen csökkenteni a dohányzással összefüggő halálesetek számát. Hiszem, hogy ugyanezt meg lehet tenni az ultrafeldolgozott élelmiszerek esetében is" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés