Hirdetés

Összeomlás a magyar egyetemeken, lehet, hogy támadás történt

Nap Híre portré Nap Híre

Olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszik.

Kedden összeomlott az állami orvosi egyetemek államvizsgarendszere, és a probléma mind a négy orvosi egyetemen fennáll – a rendszer rosszul számolja a pontokat, volt, akinek papíron kellett megírnia a záróvizsgát elektronikus helyett - értesült a Telex

A Zarovizsga.hu-n, a négy orvosegyetem záróvizsgahonlapján a portál szerint azt írták, "a 2024. május 28-i írásbeli záróvizsgán, az elektronikus vizsgáztatás során olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszik. A tesztek értékelése, problémák feltárása folyamatban van. Az érintett karok dékánjaival való egyeztetés után azonnal értesítjük az érintett hallgatókat."

A Semmelweis Egyetem közleményében azt írta, hogy a május 28-i, általános orvostudományi karokat érintő írásbeli záróvizsgán „informatikai probléma lépett fel azon orvosképző egyetemeken (Semmelweis és Debreceni Egyetem) ahol online vizsgát tartottak. A hiba adatvesztést okozott, amely azt eredményezte, hogy a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan 156 tesztválaszt mentett csak le. A vizsgák szervezéséért és lebonyolításáért felelős, az egyetemektől független testület az Országos Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Záróvizsga Bizottság (OZVB) vizsgálata még tart az ügyben, tájékoztatásuk szerint nem kizárható a hacker támadás lehetősége sem”.

Tájékoztatásuk szerint a Semmelweis Egyetemen nagyjából 400 – többségében magyar – hallgató érintett. 

„Azokban az esetekben, amikor erre lehetőség volt, pl. a vizsga elején jelentkezett az informatikai hiba, áttértek a papír alapú vizsgára. A két érintett egyetem vezetése közösen egyeztet az OZVB-vel és közösen dolgoznak a megoldáson. A Semmelweis Egyetem 05. 30. 16.00-ig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit erről. Az OZVB tájékoztatása szerint várhatóan a 2024. június 5-i gyógyszerésztudományi és a 2024. június 17-i fogorvostudományi írásbeli záróvizsgákat papír alapon bonyolítják majd le.”

A Szegedi Tudományegyetem orvoskari dékánja, dr. Lázár György a Telex megkeresésére azt közölte, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán a végzős orvostanhallgatók papír alapon teljesítették az írásbeli záróvizsgájukat, így őket nem érintette a rendszerleállás. „A vizsga zökkenőmentesen lezajlott, a hallgatók a mai napon már kézhez is kapták eredményeiket” – tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés