Hirdetés

Valami nagyon szokatlan történik Moszkvában: elegük lett a nőknek

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Oroszországban igen ritka az, ha valaki nyíltan bírálja a hatóságokat, de most, a háború árnyékában pontosan ez történik.

Miközben az orosz vezetés tűzzel-vassal üldözi azokat, akik bírálják a hatóságokat vagy a hadsereget, bátor nők egy csoportja úgy döntött, ők ettől nem félnek. Az indítékuk egyszerű: vissza szeretnék kapni férjeiket. Ezek a férfiak ugyanis azok között a tartalékosok között vannak, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök mozgósított az ukrajnai háborúra 2022 őszén. 

A női csapat egy Moszkva szélén lévő rendezvényteremben gyűlik össze - számol be a BBC. A közösségi médián keresztül ismerkedtek meg, és megalakították az Út hazafelé nevű csoportot. Különböző nézeteik vannak a háborúról. Néhányan azt állítják, hogy támogatják. Mások szkeptikusak a Kreml "különleges katonai műveletével" kapcsolatban. Ami egyesíti őket, az az a meggyőződés, hogy a mozgósított férfiak kivették a részüket a harcokból, és haza kellene térniük a családjukhoz.

"Mikor fogják úgy tekinteni, hogy a férjeink teljesítették a katonai kötelességüket? Mikor hozzák őket haza karok és lábak nélkül? Amikor már semmit sem tudnak csinálni, mert csak zöldségek? Vagy meg kell várnunk, hogy cinkkoporsóban küldjék vissza őket?"

- teszi fel a kérdést feldúltan Maria.

Hozzáteszi, hogy nem csak azért kampányol, hogy visszahozza a frontvonalról családtagjait, hanem meg akarja akadályozni, hogy még több oroszt hívjanak be és küldjenek a háborúba. "Néhányan úgy viselkednek, mint a struccok. Homokba dugják a fejüket, és megpróbálnak nem gondolni arra, ami történik. Én megértem őket. Nehéz elfogadni, hogy az országodban az államnak nem fontos, hogy boldog légy - csak biológiai alapanyagként kezel. De ha az emberek túl akarnak élni, előbb-utóbb fel kell ismerniük ezt, és ki kell mondaniuk, hogy nem értenek egyet" - hangsúlyozza.

"Kezdetben bíztunk a kormányunkban. De most már bízzunk bennük? Én senkiben sem bízom" - vélekedik a csoport egy másik tagja, Antonina.

Csökken Putyin népszerűsége?

Hivatkozás másolása

A csoport tagjai azért gyűltek össze, hogy megosszák történeteiket Borisz Nadezsdin helyi tanácsossal. Ő a kezdetektől fogva kritikusan viszonyult a "különleges katonai művelethez".

Nadezsdin egyike azon kevés kormánykritikusnak, akit beengedtek a nemzeti televízióba azóta, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Jelenleg a politikus megpróbál felkerülni az elnökválasztási szavazólapra. Azt állítja, hogy a háború ártott Vlagyimir Putyin hazai népszerűségének.

"Putyin nagyon népszerű volt Oroszországban, mert az 1990-es évek után stabilitást és biztonságot hozott. Most már egyre többen megértették, hogy a stabilitásnak és a biztonságnak vége"

- fogalmaz.

A mozgósított férjeik, fiaik vagy testvéreik hazatéréséért kampányoló orosz nőket több oldalról is kritika érte. A háború ellenzői kevés szimpátiát mutatnak, elítélik a férfiakat, amiért engedelmeskedtek a mozgósítási parancsnak és részt vettek a háborúban. A Kreml támogatói a nőket nyugati ügynököknek állítják be.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés