Hirdetés

Egyre rémisztőbb a helyzet Ukrajnában: Putyin meg fogja nyerni a háborút?

Nap Híre portré Nap Híre

Már Ukrajnában is egyre többen aggódnak a háborús helyzet miatt, a harctéri helyzetről érkező belső értékelések pedig egyre borúsabbak Kijevben.

Olekszandr Szirszkij főparancsnok csütörtökön azt mondta, hogy a frontparancsnokok hibái súlyosbították a problémákat. Szirszkij hozzátette, hogy több csapatot és lőszert küldött az ukrán állások megerősítésére. Ukrajna és szövetségesei körében hetek óta növekszik a pesszimizmus, mivel az orosz erők a frontvonalon átvették a kezdeményezést, miközben az Egyesült Államoktól kapott létfontosságú támogatást sem kapták meg az ukránok. Az oroszok közben Avgyijivkát és több közeli falut is elfoglaltak, ami tovább erősítette a félelmeket, miszerint Kijev védelme nem lesz képes kitartani - írja az Index.

Egy európai tisztviselő szerint ezeknek a veszteségeknek ébresztőként kell hatniuk Ukrajna szövetségesei számára. "Ukrajna még ebben az évben közel kerülhet ahhoz, hogy elveszítse a háborút" – mondta Michael Kofman katonai elemző.

Egy névtelenséget kérő személy azt mondta, Vlagyimir Putyin továbbra sem adta fel eredeti célját, hogy elfoglalja a nagyvárosokat, köztük a fővárost, Kijevet és Odesszát. "Ha az orosz erők elérnék Odesszát, akkor elzárhatnák Ukrajna kulcsfontosságú gabonaexport-útvonalait a Fekete-tengeren keresztül, és megnyitnák a hozzáférést Moldovához is" - tette hozzá. 

„A mostani hadjárat eredményeitől függően Oroszország eldöntheti, hogy folytatja-e a lassú, őrlődő előrenyomulást, vagy erőforrásokat gyűjt egy nagyobb csapáshoz, hogy áttörje az ukrán vonalakat a nyáron” – jegyezte meg az ukrán vezetéshez közel álló személy. 

Putyin csütörtökön a szövetségi gyűlésen tartott beszédében megismételte, hogy továbbra is tervezi az invázió kezdetén kitűzött, 2022 óta változatlan célok elérését.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Oroszország tavasszal vagy nyár elején újabb offenzívát tervez, a lőszerhiány pedig jelentősen befolyásolja a harctéri helyzetet.  Mivel az ukrán erőknek szükségük van további lőszerekre, egyes szövetségesek mintegy 800 000 tüzérségi lövedék megvásárlását tervezik, hogy Ukrajnának adják. 

Egy nagyobb offenzíva még mindig kihívást jelentene a Kreml számára, miután a két éve tartó háború kimerítette erőit. Oroszországnak a háború első heteiben Kijev, Harkiv és Odessza elfoglalására tett erőfeszítései látványosan kudarcot vallottak. "Ukrajna hiányai ellenére Oroszországnak sokkal több katonára, de nehéz harckocsikra és járművekre is szüksége lenne egy offenzíva megindításához" - mondta Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke.

Ukrajna stratégiája az, hogy megpróbálja minél tovább tartani a frontvonalat az év második feléig, amikor is F–16-os vadászgépeket kaphat, és a nyugati lőszergyártás is felfuthat. Ez lehetővé tenné Kijev számára, hogy 2025-ben újabb esetleges ellentámadást tervezzen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés