Hirdetés

Egyre durvább a helyzet a szomszédban, a magyar határon is baj van

Nap Híre portré Nap Híre

Mintegy 13 ezren érkeztek Ukrajnából hétfőn.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5877-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6899-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn a Telegramon azt közölte, hogy az ukrán hadsereg előretört Bahmut környékén, és az elmúlt héten három négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól. A tárca szerint a júniusban kezdődött ellentámadásban az ukránok eddig 47 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól Bahmut környékén.

A közlemény kitért arra is, hogy Bahmuttól délre az orosz erők ellentámadásokkal próbálják visszaszerezni az elvesztett területeket. Hozzáfűzte, hogy az ország keleti részén, Harkiv megyében, Kupjanszk térségében, valamint Liman, Avgyijivka és Marjinka környékén, Donyeck megyében szintén támadnak az orosz csapatok. A miniszterhelyettes tájékoztatása szerint Ukrajna déli részén Melitopol felé nyomulnak előre az ukrán erők. Azt nem közölte, hogy ott mekkora területet foglaltak vissza. A 18 hónapja zajló háborúban az ukrán erőknek a becslések szerint mintegy 250 négyzetkilométernyi területet sikerült visszafoglalniuk, miközben Oroszország mintegy százezer négyzetkilométernyi ukrán területet tart megszállva a 2014-ben elcsatolt Krím félszigettel együtt.

Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt a Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban megtartott közös sajtótájékoztatóján, hogy az ukrán ellentámadás kudarcot vallott. ""Az ellentámadás elhúzódásáról. Ez nem elhúzódás, hanem kudarc. Mindenesetre ma úgy néz ki. Meglátjuk, mi lesz később, de remélem, hogy akkor is pont így lesz" - fogalmazott. Az orostz vezető hangúlyozta, hogy Oroszország sohasem utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást. Elmondta, hogy Erdogan szóba hozta neki a rendezés kérdését, és emlékeztetett rá, hogy a tavaly török közreműködéssel kidolgozott megállapodástervezetet Kijev vetette el. A török elnök megerősítette, hogy országa kész közvetíteni a felek között. Putyin azt is leszögezte, hogy Oroszország kész visszatérni az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött, úgynevezett fekete-tengeri kezdeményezéshez, de ez mindaddig nem fog megtörténni, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is arról beszélt hétfőn az újságíróknak, hogy az ukrán hadsereg "dühödten, de eredménytelenül támad." Sojgu közölte, hogy csak megerősíteni tudja a főparancsnok, Vlagyimir Putyin elnöknek a nap folyamán elhangzott kijelentését, miszerint az ukrán ellentámadás kudarcot vallott.  "Az elmúlt tíz napban (az ukrán egységek) dühödt támadásokat hajtottak végre, nagy erőkkel, nagy reményekkel, szenvedélyes vágyakozással, hogy teljesítsék a parancsokat, amelyek bizonyos települések elérését akarták" - mondta a tárcavezető. Az állította, hogy az ukrán fél vesztségei nagyok, és  csak vasárnap hat ukrán harckocsit lőttek ki Robotine településénél, további hatot pedig más térségben. Hozzátette, hogy ezek nem nyugati gyártmányú tankok voltak. Elmondása szerint Oroszország az elmúlt öt napban hét ukrán tengeri drónt semmisített meg. 

Közben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt állítja, hogy orosz drónok román területet is megtámadtak abban az éjszakai légicsapásban, amellyel egy ukrajnai dunai kikötői létesítményt céloztak. A külügyminiszter azt mondta, fényképfelvétellel tudja bizonyítani mindezt, azonban a román védelmi minisztérium előzőleg "határozottan cáfolta", hogy orosz drónok estek volna Románia területére. "Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a tárca.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés