Hirdetés

Tragédia, ami a magyar határnál történik: nagyon súlyos a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából hétfőn.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6751-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán

Hivatkozás másolása

Oroszország légicsapásokat mért a dél-ukrajnai Herszoni területre, a támadásokban két ember meghalt, hárman megsebesültek - közölte a terület kormányzója hétfőn. Olekszandr Prokugyin hozzátette, hogy reggel dróntámadás érte Beril várost, ahol négyen megsebesültek egy buszmegálló közelében történt robbanásban. 

Mindeközben Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy a Bahmut közelében található, nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Andrijivka és Kliscsijivka települések körül tovább folytatták az ellentámadást, és sikeresen áttörték az orosz védelmi vonalat. Az ukrán hadseregnek a tábornok szavait idéző közleménye szerint komoly rést ütöttek az orosz védelmi falon azzal, hogy három orosz dandárt tettek teljesen ártalmatlanná az összecsapásokban. A tábornok ugyanakkor elismerte, hogy a keleti hadszíntéren kialakult helyzet továbbra is bonyolult, és Bahmut környékén tovább folytatódnak a harcok, mivel az orosz fél több helyen is ellentámadásokkal próbálja visszavenni a korábban elvesztett területeket, valamint az északabbra fekvő kupjanszki és limani körzetben próbálkozik újabb ellentámadásokkal.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese korábban azt közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalni az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén. A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák - erősítette meg. Az ellentámadás kezdete óta összesen már 51 négyzetkilométer került vissza ukrán ellenőrzés alá Bahmut körül. Avgyijivka és Marjinka településeken továbbra is harcok folynak az orosz támadások visszaverésére.

Mindeközben Oroszország északi szigetterületeinek és sarkvidéki partvidékének védelmét gyakorolja hétfőtől az orosz Északi Flotta, a Csendes-óceáni Flotta pedig Finval-2023 kódnéven taktikai hadgyakorlaton próbálja el az északi tengeri útvonal védelmét a Csukcs- és a Bering-tengeren, valamint a Csukcs-félszigeten. A gyakorlatot Alekszandr Mojszejev tengernagy, flottaparancsnok vezeti és mintegy 1800 ember, mintegy 80 egységnyi haditechnika és speciális felszerelés, mintegy 10 repülőgép, 15 felszíni hajó, tengeralattjáró és támogató hajó vesz részt benne. 

A naphire.hu beszámolt arról is, hogy Volodimir Zelenszkij szerint rengeteg pénzbe kerül a harmadik világháború elkerülése. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: Kijev szörnyű áron, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés