Hirdetés

Most már hivatalos? Átvették a felszerelésüket az ukrajnai háborúba készülő észak-koreai katonák

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Észak-koreai katonákat filmeztek le, amint egyenruhát és felszerelést kapnak egy oroszországi kiképzőpályán, ami megerősíteni látszik a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) jelentését, miszerint 1500 katonát szállítottak át katonai kiképzésre, hogy Ukrajnában bevethessék őket.

A Nap Híre is írt arról, hogy Kim Dzsong Un óriásit szakíthat az orosz-ukrán háborún. A feltételezések szerint az észak-koreai katonák kiképzésben részesülnek, mielőtt az ukrajnai frontvonalra küldenék őket, ami a Moszkva és Phenjan közötti egyre melegebbé váló kapcsolatok egyértelmű jele - közölte a CNN.

Az ukrán kormányzati szervezet, az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ által a CNN-nel megosztott videón katonák hosszú sora látható, akik egyenruhájuk átvételéért állnak sorba. A katonák vélhetően koreaiul beszélnek, bár a rossz minőségű hang miatt nem lehetett teljesen megérteni a beszélgetésüket.

Oroszországba érkezve az észak-koreai újoncokat arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben megadják a sapkák, fejfedők, egyenruhák és cipők méretét. A kérdőív CNN-nel megosztott példányán az űrlap tetején oroszul, míg a különböző méretválasztási lehetőségek koreaiul szerepelnek.

Egy másik, a közösségi médiában keringő, a CNN által geolokalizált videón katonák érkeznek az Oroszország és Kína határához közeli Szergejevka gyakorlótérre. A videón a háttérben egy oroszul beszélő ember hallható, aki azt mondja: "nem filmezhetjük őket”, majd hozzáteszi: "többen vannak... Megérkezett az újabb erősítés. Ez még csak a kezdet. Több is van".

Volodimir Zelenszkij már régóta aggódik

Hivatkozás másolása

Ez a bizonyíték megerősíteni látszik Kijev régóta tartó aggodalmát, miszerint Észak-Korea felkészült arra, hogy közvetlenebb szerepet vállaljon Oroszország ukrajnai háborújában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is megkongatta a vészharangot Oroszország és Észak-Korea egyre mélyülő szövetségét illetően, és a héten egy NATO-csúcstalálkozón azt mondta, hogy "több ezer” észak-koreai katona van úton Oroszország felé.

"A birtokomban lévő hírszerzési információk alapján... 10.000 katonát készítenek elő, különböző katonákat, szárazföldi erőket, technikai személyzetet” - mondta Zelenszkij újságíróknak, és ezt "sürgős" fejleménynek nevezte, amelyet felvetett az Egyesült Államoknak is.

A dél-koreai média korábban arról számolt be, hogy Észak összesen 12 ezer katonát küld [az ukrajnai háborúba], bár ez a szám nem szerepelt a nemzeti hírszerző szolgálat közleményében.

Ez lehet az első alkalom, hogy Észak-Korea jelentős mértékben beavatkozik egy nemzetközi konfliktusba. Észak-Korea 1,2 millió katonájával a világ egyik legnagyobb hadseregével rendelkezik, de sok katonának nincs harci tapasztalata.

Több kormány is azzal vádolta Phenjant, hogy fegyvereket szállít Moszkvának az ukrajnai őrlődő háborúhoz, amit mindkét ország tagad, annak ellenére, hogy jelentős bizonyítékok vannak az ilyen szállítmányokra.

A két nemzet, amelyek mindketten a Nyugat páriái, Oroszország inváziója óta egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait.

Putyin júniusi, az észak-koreai fővárosban tett látogatása során a két ország ígéretet tett arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel azonnali katonai segítséget nyújtanak egymás megtámadása esetén, ami része az autokratikus nemzetek által elfogadott, mérföldkőnek számító védelmi paktumnak.

Putyin ezen az utazáson azt mondta, hogy a két ország "új szintre” emeli a kapcsolatokat.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a kettejük közötti megbeszélések előtt tett megjegyzéseiben "teljes támogatását és szolidaritását fejezte ki az orosz kormány, a hadsereg és a nép küzdelmeivel”, külön rámutatva Moszkva ukrajnai háborújára, "hogy megvédje saját szuverenitását, biztonságát és területi stabilitását”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés