Hirdetés

Kim Dzsong Un nagyobbat szakíthat az orosz-ukrán háborún, mint bárki gondolta volna

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Észak-Korea döntése, hogy több ezer katonát telepít az orosz-ukrán frontra, bebetonozza Phenjan vitatott katonai szövetségét Moszkvával és mélyebben bevonja Oroszországot a Koreai-félsziget biztonságának garantálásába - mondták szakértők az AFP-nek.

A szöuli hírszerző ügynökség pénteki közlése szerint mintegy 1500 észak-koreai különleges katona már Oroszországban tartózkodik, hogy akklimatizálódjon, és valószínűleg hamarosan a frontvonalra indul, további több ezer katona pedig hamarosan indul. Ez Phenjan első, a Koreai-félszigeten kívüli katonai vállalkozása.

A lépés azt mutatja, hogy a Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor és Vlagyimir Putyin orosz elnök által júniusban aláírt katonai megállapodás, amely kölcsönös védelmi záradékot tartalmazott, nem csak a látszat kedvéért született és nem blöff volt.

Oroszország megvédi Észak-Koreát, ha támadás éri

Hivatkozás másolása

„Ez olyan keretet teremt, amelyben Oroszország beavatkozása vagy katonai támogatása automatikusan bekövetkezik, ha Észak-Koreát megtámadják vagy válsághelyzetbe kerül” - mondta az AFP-nek Hong Min, a Korea Institute for National Unification vezető elemzője. Az a tény, hogy észak-koreai katonák Oroszország oldalán harcolnak majd Ukrajnában, bizonyítja, hogy a Putyin-Kim megállapodás valójában mennyire „szilárd”, mondta Hong.

A phenjani csapaterősítés pedig segíthet Moszkvának „a megszállt területek megtartásában vagy további területi nyereségek elérésében” - tette hozzá.

Észak- és Dél-Korea technikailag továbbra is háborúban áll egymással, mivel az 1950 és 1953 közötti konfliktus fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel ért véget. De míg Kim nukleáris arzenált épített ki, Szöulnak nincsenek saját atomfegyverei. Ehelyett Dél-Koreát az úgynevezett amerikai nukleáris ernyő védi, és Szöul és Washington rendszeresen tart nagyszabású közös hadgyakorlatokat, ami feldühíti Phenjant.

A csapatok Oroszországba küldésével Kim azt remélheti, hogy az amerikai-dél-koreai szövetséghez hasonlóan egy integráltabb észak-koreai és orosz katonai elrettentő erőt hozhat létre, ami „jelentős változást” eredményezhet a koreaiak biztonsági dinamikájában - mondta Hong.

Az észak-koreai hadsereg elitje eshet át a tűzkeresztségen

Hivatkozás másolása

Az ukrán állami Stratégiai Kommunikációs Központ pénteken közzétett egy videót, amely állítólag észak-koreai katonákat mutat egy orosz katonai tábornak tűnő helyen, akik Moszkva ukrajnai háborújához való csatlakozásra készülnek.

A felvételen az egyik katona látszólag észak-koreai akcentussal azt mondja társainak, hogy „menjünk arrébb”. A szöuli hírszerző ügynökség az AFP-nek azt mondta, hogy „nem lenne helyénvaló”, ha egy másik ország kormánya által közzétett anyagot kommentálnának.

Szakértők szerint a bevetés lehetőséget ad Észak-Korea elit katonáinak, hogy megtapasztalják a modern hadviselést, és megnézzék, hogyan teljesítenek az ország saját fejlesztésű fegyverei a csatatéren (Szöul már régóta azzal vádolja Kimet, hogy Oroszországba küldi Észak-Korea saját fejlesztésű fegyvereit).

Lee Sang-min, a Korea Institute for Defense Analyses kutatója az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy Kim ezzel is igyekszik növelni nemzetközi tekintélyét és tárgyalási pozícióját a jövő hónapban esedékes amerikai választások előtt. „Az egyik módja annak, hogy globális figyelmet keltsen azzal, hogy valami elítélendő dolgot tesz, az, hogy csapatokat küld az ukrajnai háború támogatására, ami meghosszabbíthatja a konfliktust, vagy Oroszország javára tolhatja el az erőviszonyokat” - mondta.

Rossz hír a Koreai-félszigeten élők számára

Hivatkozás másolása

Oroszország számára egyértelmű az észak-koreai bevetés haszna, mondta Vlagyimir Tyihonov, az Oslói Egyetem koreai tanulmányok professzora. „Oroszország fő szűk keresztmetszete a katonai és a munkaerőhiány, és Észak-Korea nagy kiaknázatlan potenciállal rendelkezik mindkettő enyhítésére” - mondta az AFP-nek.

A két Korea közötti kapcsolatok rég nem látott mélyponton vannak. Kim csütörtökön hangsúlyozta, hogy az ország elvetette az „újraegyesítés ésszerűtlen ötletét”. Szakértők szerint Phenjan Ukrajnát is felhasználhatja külpolitikájának átrendezésére.

A katonák küldésével Észak-Korea az orosz hadigazdaságon belül fegyverek, katonai támogatás és munkaerő beszállítójaként pozícionálja magát - elemzők szerint akár hagyományos szövetségesét, szomszédját és fő kereskedelmi partnerét, Kínát is megkerülve.

„[Az Oroszországgal szorosabbra fűzött szövetség] azt jelenti, hogy Phenjan motivált a Japánnal, Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok javítására” - mondta Tyihonov, hozzátéve: „Ez állandó feszültséget jelent a Koreai-félszigeten”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés