Hirdetés

Küszöbön az atomháború? Az utoltó utáni figyelmeztetést küldte Moszkva a szakértő szerint

Nap Híre portré Nap Híre

Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorának legfrissebb adásában többek között arról beszélt, hogy Ukrajna óriási bajban van, és nemcsak anyagilag, hanem a fronton is, illetve arra is kitért az atomfegyverek bevetése kapcsán, hogy szerinte Oroszország az utoltó utáni jelzést küldhette.

A biztonságpolitikai szakértő az orosz-ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott, hogy nincsenek csodák, nincs megoldás és jelenleg a békében sem hisz. "Nem lesz béke sem most, 2024-ben, sem 2025-ben. Azt lehet látni, hogy Ukrajna próbál felkészülni a télre és a következő évre, hogyha mégsem demokrata győzelem lenne az Egyesült Államokban" - magyarázta, hozzátéve, hogy Ukrajna hatalmas bajban van, és nemcsak anyagilag, hanem a fronton is, mivel az új katonák nagyon alulképzettek, és vagy 24 órán belül megszöknek a frontról, vagy 48 órán belül meghalnak - írja az Index

A műsorban Tarjányi felidézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmezetését Oroszország legyőzéséről. "Ő csak ennyit mondott, hogy atomhatalmat, olyan országot, amely tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, valójában nem lehet legyőzni. Azért, mert eljöhet az a pillanat, amikor egyszerűen az az ország azt mondja, hogy na jó, tényleg bajban vagyunk, akkor odanyúlok a legkegyetlenebb eszközökhöz. És ez lehet nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyver, és pusztítok. Magyarán, ha ti el akartok teljesen söpörni, végső győzelemig megy a harc, akkor innentől kezdve én is. És akkor elpusztulunk mindannyian, ezzel tisztában van a Nyugat is" - mondta a szakértő, aki szerint a nukleáris doktrína változtatása egyfajta beismerés Oroszország oldaláról, hogy nincs minden rendben. 

Tarjányi szerint az utolsó utáni jelzés lehet Oroszország részéről, hogy abban az esetben, ha a Nyugat engedélyt ad a nagy hatótávolságú precíziós fegyverekre, akkor „adott esetben Ukrajna ellen megáll az a fajta jogi lehetőségrendszer, amiben tömegpusztító fegyvert, első lépésben jelesül atomfegyvereket vet be Moszkva.”

Putyin már bejelentette: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be

Hivatkozás másolása

Vlagyimir Putyin a moszkvai Biztonsági Tanács nukleáris elrettentés kérdéseivel foglalkozó ülésén arról beszélt, hogy fenntartják a jogot maguknak arra, hogy atomfegyvert vessenek be abban az esetben, ha agresszió érné Oroszországot vagy Fehéroroszországot mint a Szövetségi Állam részét. Putyin azt mondta, az atomfegyver bevetésének lehetősége egyebek között abban az esetben is fennáll, "ha az ellenség hagyományos fegyverekkel okoz nagyon súlyos fenyegetést" Oroszország szuverenitására.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés