Hirdetés

Mi történik? Orosz kismamák szállták meg Argentínát

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Volt olyan járat a héten, amelyen 33 orosz kismama utazott, mindannyian az utolsó trimeszterben voltak.

Argentin tisztviselők az aggodalmuknak adtak hangot a nagyszámú orosz várandós nő miatt, akik a közelmúltban érkeztek az országukba, hogy ott szüljék meg gyermeküket. Ezzel ugyanis a kisbabáknak automatikusan kiállítják az argentin útlevelet - írja az abcnews.

Mindez különösen annak a fényében aggasztó, hogy úgy tudni, a nemrégiben, Szlovéniában őrizetbe vett három orosz kém a dél-amerikai ország állampolgárai voltak.

A bevándorlási hatóságok a héten hat orosz kismama belépését tiltották meg Argentínába. Hárman szerdán, hárman pedig csütörtökön érkeztek és hamisan azt állították, hogy turisták – mondta Florencia Carignano, az ország migrációs vezetője egy helyi hírcsatornának. A nők egy része bírósági eljárást indított a döntés ellen.

“Ezeket a nőket, akik nem követtek el bűncselekményt, és nem szegtek meg semmilyen migrációs törvényt, jogellenesen megfosztják szabadságuktól” – mondta Christian Rubilar, aki a Buenos Aires melletti Ezeiza nemzetközi repülőtéren fogva tartott hat nő közül hármat képvisel.

A mostani botrány helyezte igazán reflektorfénybe azt a jelenséget, ami az elmúlt hetekben egyre nyilvánvalóbbá vált.

“Csak tegnap este az Ethiopian (Airlines) utolsó járatán 33 orosz állampolgár érkezett. Mindannyian kismamák, és hozzávetőlegesen a 32., 33., 34. terhességi hétben járhatnak" - mondta Carignano.

Az elmúlt évben 21 757 orosz állampolgár érkezett Argentínába, köztük körülbelül 10 500 terhes nő, és “a számuk az elmúlt néhány hónapban nőtt” – mondta Carignano. “Az elmúlt három hónapban 5819 szülés előtt álló nő lépett be” Argentínába.

Bárki, aki argentin földön született, azonnal megkapja az állampolgárságot, ami által a szülők számára is felgyorsul az argentin állampolgárság megszerzésének a folyamata.

Helyi hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy van-e valamilyen bűnszervezet, amely orosz nőket hoz Argentínába.

“Nincs semmi problémánk azokkal az emberekkel, legyenek bármilyen nemzetiségűek, és Argentínában szeretnének élni, itt akarják felnevelni a gyerekeiket. A probléma az, hogy ezek az emberek jönnek, azt mennek, és nem térnek vissza Argentínába, de az állampolgárságot megszerzik” – mondta Carignano.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés