Hirdetés

Óriási a baj: több fronton egyszerre indít támadást Irán Izrael ellen?

Nap Híre portré Nap Híre

Amerikai hírszerzők szerint egyszerre több helyen csaphatnak le Irán és szövetségesei a zsidó államra.

Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy Izrael 48 órán belül iráni támadásra számít. Ugyanettől tartanak amerikai tisztviselők is. Izrael egyértelművé tette: ha iráni területről éri csapás, akkor iráni területre csap le megtorlásképpen. Arról is írtunk, hogy Joe Biden szerint „inkább előbb, vagy később” várható az Izrael elleni iráni csapás.

Arra számít az Egyesült Államok, hogy Irán egy időben több helyszínre mér majd csapást, Izrael területén és a régióban is - számoltak be a CNN-nek amerikai hírszerzők - írja a Hetek.

A meg nem nevezett amerikai források a támadás kezdőidőpontját a korábban a sajtóban már megjelenő pár órás keret helyett már napokban határozták meg. Hozzátették, a támadásban minden jel szerint Irán proxyszervezetei is részt vesznek majd egy összehangolt akció keretében.

Erre már péntek este is voltak jelek, amikor a Hezbollah Libanonból több mint 50 rakétát lőtt ki Galilea irányába, de más terrorszervezeteknél is mozgósítást tapasztaltak az izraeli megfigyelők.

Az iráni támadás időpontját azért is nehéz megjósolni, mert Teherán taktikázik azzal, hogy mikor veti be a rakétáit és drónjait. Vannak időnként arról szóló hírek, hogy Irán mégis eláll a támadástól, de elemzők szerint ez csak altatás a perzsa rezsim részéről. 

Irán ugyanis az amerikai hírszerzés szerint áthelyezte a drónjait és cirkálórakétáit az éjszaka során, ami azt jelentheti, hogy a támadás Irán területéről is érkezik majd. Legalább 100 cirkálórakétáról tudni a legfrissebb hírek szerint. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés