Hirdetés

Orbán Viktor ezt üzente az ellenzéknek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök idén rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadó ünnepségén mond beszédet. 

"Dicsőséges ez a nap, és méltó ez a helyszín, Zalaegerszeg, Zala vármegye székhelye. A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de egy biztos: kitartottak, ameddig lehetett” – kezdte beszédét a kormányfő, majd azzal folytatta, hogy egy hónappal a szabadságharc leverése után még szovjet tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegi sztrájkolókat. 

"Az itt élő emberek mindent megtanultak, és semmit sem felejtettek. Amikor elérkezett az idő, az első adandó alkalommal revansot vettek" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy a zalaiak a rendszerváltoztatás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe. "A sornak van humorérzéke, az ellenzék akkori győztes jelöltjét Marx Gyulának hívták" - fűzte hozzá, és megjegyezte, hogy fiatalon még ő is kampányolt "Gyula bácsi mellett."

A vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni, ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen. Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal, nem értik, hogy 1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt, az egész nemzet forradalma volt

- üzente az ellenzéknek a miniszterelnök. 

Orbán Viktor kiemelte: a zalai vidék több bölcset adott a hazának: Deák Ferencet, aki megmutatta, hogy lehet a nemzet ügyét szívós munkával előrevinni. És egy másik bölcset is adtak a zalaiak: itt szolgált Mindszenty József, egyike a nagy magyar egyházi embereknek. Mint mondta, a magyar katolikus egyházfő útmutatásával, tetteivel, életével és halálával és Mária országát, Magyarországát szolgálta. Mindig profétaként vezette a népet, és a szellemi vezetést is elvállalták a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett, helyettük.

A kormányfő hozzátette: tartoznak Mindszenty emlékének és a zalai embereknek is, a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy Zalaegerszeg és Zala vármegye visszatérjen a történelem főutcájára. A jelenről elmondta: a város egyre szebb, a megye világszínvonalú ipari központtá válik, ahogy egymás után nőttek ki a gyárak a földből. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ma 56 hőseire is emlékeznek, azokra a magyarokra, akik akkor megmutatták, milyen egy igazi szabadságszerető nemzet. "A forradalom hősei nagyon is különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket: ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Vállaltak minden veszélyt és kockázatot, mert hittek abban, hogy sikert érhetnek el" - idézte a miniszterelnököt az Index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés