Hirdetés

Orbán Viktor döbbenetes dolgot mondott, erre nem számítottunk

Nap Híre portré Nap Híre

A migrációról van szó.

Az Európai Uniót (EU) szétfeszítő legnagyobb probléma a migráció, ezért változtatni kell, a migrációs paktumot ki kell hajítani, és teljesen új megoldásokat kell választani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovákiai Révkomáromban a magyar-szlovák-szerb csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

A kormányfő hangsúlyozta: a migráció önmagában is nehéz probléma, de egy rossz európai uniós vezetéssel tetézve lerombolja az uniós együttműködést.

"Szlovákia miniszterelnöke és én az unión belül készen állunk arra, hogy az új szabályok megalkotásában részt vegyünk, az biztos, hogy a mostani szabályokat el kell felejteni és újakat kell alkotni" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélekedett, "lázadás közeli állapot" van az Európai Unióban. A lengyel miniszterelnök már föl is lázadt, bejelentette, felfüggeszti az európai migrációs szabályok alkalmazását, de fellázadt a német kancellár is, aki jelezte, felfüggeszti azokat a szabályokat, amelyeket neki be kellene tartani a schengeni térség működése érdekében - mutatott rá.

Orbán Viktor szavai szerint egyre többen fognak fellázadni, és "ez szétveri nemcsak a migrációs paktumot, - az megérdemli, hogy minél hamarabb eltemessük -, hanem szét fogja verni az európai együttműködést is".

Ma egy olyan ügyről beszélnek, amely nem csak azért fontos, mert egy-egy országnak bajt okoz, hanem azért is, mert az EU rossz vezetése nem tudja kezelni a problémát, és ez olyan állapotot idéz elő, hogy a tagállamok felmondják a migrációs paktum alkalmazását - hangoztatta. Kiemelte, ez nem rendezett formában fog történni, a szabályok hatályon kívül helyezésével és újak alkotásával, hanem "amit most tapasztalunk", hogy az országok felmondják a schengeni szabályok alkalmazását.

Schengen így hal meg ebben a pillanatban és "nem lehet ellene tenni semmit, széthullik az egész" - fogalmazott.

A kormányfő az unió bíróságának a bevándorlással összefüggésben Magyarországot pénzbírsággal sújtó ítéletéről azt mondta, folyamatosan kérik a "brüsszelieket" arra, hogy ezt a döntést függesszék föl, gondolják újra, egyezzenek meg, de erre kevés esélyt látnak. Az ugyanakkor, hogy lázadás közeli állapot van az Európai Unióban, egy új fejlemény - tette hozzá.

A kormányfő arra az újságírói kérdésre, mikor indulhatnak el az első migránscsoportok Magyarországról Brüsszel irányába, úgy reagált, "köztudott, a magyarok bíznak a huszárrohamokban, lesz buszos huszárroham, és el fogjuk vinni azokat a migránsokat jogszerűen, akiket a nyakunkba akarnak sózni a brüsszeliek Brüsszelben, de erről nem itt kell beszélnünk".

A magyar kormányfő a sajtótájékoztatón kitért arra, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt összesen negyven évet töltöttek országaik élén, ez pedig arra kötelezi őket, hogy felismerjenek olyan összefüggéseket, amelyeket náluk kevésbé tapasztaltak nem ismernek fel.

Aláhúzta, mindenkinek elsősorban a saját országa iránt van felelőssége, de ugyanilyen hangsúlyos a regionális együttműködés, amelynek a migráció területén is próbáltak megfelelni.

Orbán Viktor, megerősítve a szlovák miniszterelnök szavait, azt hangsúlyozta, "pontosan az történt, amit mondtunk"; már 2015-ben látni lehetett, ha idegen kultúrákból érkező embereket ellenőrzés és engedély nélkül, milliószám beengednek a kontinensre, abból baj lesz.

A miniszterelnök leszögezte, az EU-n belül sem őt, sem Robert Ficót nem terheli felelősség ezért, mert "mi voltunk azok, akik előre megmondtuk, hogy ha nem követitek a mi példánkat, ha nem harcoltok az illegális migráció ellen, akkor bajba fogtok kerülni".

Ránk nem hallgattak, most a tények előtt kell kapitulálnia a nyugatiaknak - értékelt a kormányfő. Rámutatott, 2015 óta nyolcmillió menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unióba, az illegális határátlépési kísérletek száma 2015 óta 3,8 millió volt, ebből egyedül Magyarország egymillió ember tartóztatott fel.

A kormányfő leszögezte, az adatok alapján az EU nem képes kiutasítani a területére illegálisan belépett migránsokat; tavaly 430 ezer kiutasító döntést hoztak az uniós hatóságok és ebből 84 ezret tudtak végrehajtani.

A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta, a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is, így az illegális migráció valójában az unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le. Előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozni fogja a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma - hangoztatta.

A magyar kormányfő emlékeztetett, Magyarországot külön 200 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat, "és minden nap fizetünk egymillió eurót azért, mert megvédjük Európát". Hozzátette, kvóták szerint akarnak szétosztani illegális migránsokat, válsághelyzet esetén a kvótákon felül pedig még az Európai Bizottság oszt még szét tetszőleges számú embert.

A magyar kormányfő kijelentette, az illegális migrációval szemben eddig csak a magyar modell működött, amely szerint csak akkor léphet be valaki az országba, ha már megvan a döntés az ügyében. "Várakozni kívül kell. Minden más megoldás hatástalan" - szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, a migrációs paktum ügyében a nyugatiakat feszítő belpolitikai probléma középpontjában az otthon kérdése áll.

"Az otthont két módon lehet elveszíteni, az egyik, hogy elzavarnak téged az otthonodból, a másik, hogy te otthon maradsz, de egyszer csak minden megváltozik körülötted, anélkül, hogy te ehhez hozzájárultál volna" - fogalmazott.

Megjegyezte, Szlovákia és Magyarország megvédte magát ezzel a problémával szemben, így a szlovákok és a magyarok otthonosan tudják érezni magukat. A magyar kormányfő ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az otthonosság érzését a szerbeknek is sikerül megőrizni a saját hazájukban.

A gazdasági együttműködésről szólva kifejtette, Magyarországnak elemi érdeke az együttműködés Szlovákiával valamint Szerbiával és készen áll rá, hogy az "ebben a formátumban" folytatódjon.

Szlovákia Magyarország tíz legfontosabb gazdasági partnere között van, Szerbiával pedig a hatszorosára növelte a kereskedelmet Aleksandar Vucic időszakában - mutatott rá.

Orbán Viktor szavai szerint a szerb-magyar kapcsolatok Magyarország gazdasági semlegességében is szerepet játszanak, mert Szerbiának Kínával szabadkereskedelmi megállapodása van, továbbá Magyarország számára Szlovákia és Szerbia "sorsdöntő ország" az energiafüggetlenség tekintetében is.

A kormányfő utalt rá, Magyarországot délről Szerbia, északról Szlovákia látja el energiával akkor, amikor "a keleti kapcsolat nem működik, és most éppen leállófélben van".

"Köszönjük a szerbeknek és a szlovákoknak is, hogy segítenek megőrizni Magyarország energiafüggetlenségét" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök a tájékoztatón örömét fejezte ki, hogy olyan találkozón vehetett részt, ahol "a béke szó nem volt szitokszó".

"Egy olyan keresztény közegben lehettem a mai napon, ahol a legfontosabb keresztény parancsolatot, ami a békére való törekvés, azt hivatalban hatalmon lévő politikusok tekintették a legfontosabb erkölcsi parancsnak" - jelentette ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés