Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, nem sikerült Orbán Viktor terve

Nap Híre portré Nap Híre

A Fidesz nem csatlakozik a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához az Európai Parlamentben, mivel nem hajlandó egy magyarellenes román párttal egy frakcióban dolgozni. Azonban a korábbi sajtóhírek szerint valójában Meloni mondott nemet Orbán Viktor és a Fidesz csatlakozási kérelmére. 

A magyar miniszterelnök brüsszeli találkozóin azért küzdött a héten, hogy egyesítse az európai jobboldalt. A legújabb hírek alapján nem sikerült a terv, nem egyesül a Le Pen féle Identitás és Demokrácia a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tömörüléssel - írja az atv.hu.

A csatornának nyilatkozó Gyévai Zoltán, a Szabad Európa brüsszeli tudósítója azt mondta, a szélsőjobboldalról érkezve de egyre jobban a centrum felé elmozdulva, Giorgia Meloni azt látja, hogy számára kockázatos lenne, ha az Európai Reformereket és a Konzervatívokat összekapcsolná az Identitás és Demokráciával, inkább egyre inkább az Európai Néppárt felé pozicionálja magát.

Az olasz lapok egyébként úgy értesültek, hogy Meloni visszautasíthatta Orbán Viktort. Gyévai Zoltán szerint a Fidesz pozíciója az orosz-ukrán háború kapcsán elfogadhatatlan Giorgia Meloni és az ECR több pártja számára is. Így két lehetőség maradt a szakértő szerint, ha nem sikerül Orbán Viktornak a terveit megvalósítani. 

Az egyik, hogy az Identitás és Demokráciához csatlakozik, de az egy szélsőjobboldalinak elkönyvelt pártcsoport, ami számos szempontból vállalhatatlannak tűnik. A másik pedig az, hogy maradnak a fideszes képviselők a függetlenek között annak minden hátrányával és a teljes marginalizálódásnak a veszélyével.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője viszont arról írt, hogy a Fidesz nem hajlandó csatlakozni az Meloni csoportjához, mert annak tagja lett egy magyarellenes román párt. A Méltányosság Politika Elemző Központ projektigazgatója szerint a Fidesznek ugyanakkor nem feltétlenül káros, ha a függetlenek között marad. "Nyilván az ellenzék újra és újra rámutat, hogy légüres térben van a Fidesz, de alapvetően így is el tudtak működni, és a saját többségüket meg tudják teremteni” - fűzte hozzá Novák Zoltán, aki szerint elképzelhető, hogy a Fidesz is alkalmazkodik a helyzethez és közeledik az európai centrumhoz, de az is, hogy megmarad az éles EU-kritikája. 

Az ATV Híradó megkérdezte a Fideszt, hogy igaz-e, hogy Giorgia Meloni nemet mondott a Fidesz csatlakozási kérelmére. A párt csak annyit reagált, hogy a tárgyalások jelenleg is zajlanak. Közben Orbán Viktor folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket: Berlinben Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt a soros magyar elnökséggel kapcsolatos teendőkről.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés