Hirdetés

Orbán teljes hülyét csinált az EU vezetőiből

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, magyar miniszterelnök meglepett mindenkit az EU-csúcson, ugyanis nem vétózott, így hamarosan megkezdődhetnek az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások Ukrajnával. Azt is megírtuk, hogy néhány órával a megállapodás után Magyarország blokkolta az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt EU-s támogatást.

Az Index azt írja, a magyar vétó miatt várhatóan nem lesz egyezség sem az uniós költségvetés módosításával kapcsolatban, sem az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurónyi pénzügyi támogatás ügyében az Európai Tanács csütörtökön és pénteken zajló csúcstalálkozóján. Emiatt kiderült, hogy rögtön a jövő év elejére össze fognak hívni egy újabb, soron kívüli ülést. Mindeközben Orbán Viktor is megerősítette: nem fog engedni.

A lap a Politicora hívatkozva írta meg, hogy csütörtök este és éjjel még nagyüzemben dolgoztak Brüsszelben az unió vezető politikusa azon, hogy feloldják ezt a helyzetet, azonban nagyjából az éjjel közepére kiderült, hogy Orbán Viktor nem fogják tudni meggyőzni ebben a témában, sőt, egy másik kérdésben sem. 

Egy uniós diplomata szerint a csütörtök esti vacsorán az unió 26 másik tagállamának vezetője azon ügyködött, hogy meggyőzzék a magyar miniszterelnököt ebben az ügyben, de nem sok sikerrel. A döntéshozatalt pedig a magyar vétó mind a költségvetés, mind az ukrajnai források vitájában ellehetetleníti. 

Úgy tudni, az éjjel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és több uniós kormányfő is tárgyalt Orbánnal, de nem sikerült megoldást találniuk a helyzetre, mivel a magyar miniszterelnök kitartott az álláspontja mellett. Eközben António Costa portugál miniszterelnök még azt a megoldást is felvetette, hogy az Ukrajnának szánt források egy töredékéről (17 milliárd euróról) dönthetnének úgy, hogy a Magyarországra eső részt (230 millió eurót) a többi 26 állam szétdobná egymás közt. A javaslatot a találkozó egyik szünetében meg is vitatták az állam- és kormányfők, de a jelek szerint nem lett belőle semmi. Emmanuel Macron francia kormányfő például azt mondta, hogy szerinte rossz üzenetet küldene egy ilyen lépés, ha nem hagyja jóvá mind a 27 tagállam.

Miután a tárgyalások elakadtak, a Politico úgy értesült, hogy várhatóan egy újabb csúcstalálkozót kell összehívni a következő év januárjában, azért, mert nem lesz megegyezés. A diplomaták egyike a lapnak azt mondta: kizárt, hogy a magyar kormányfő változtasson az álláspontján. 

A lap kitért arra is, hogy bár Orbán Viktor csütörtökön engedett a csatlakozási tárgyalások kérdésében, ám ez még nem jelenti azt, hogy a későbbiekben a magyar kormány ne tudná hátráltatni a csatlakozási folyamatot. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés