Hirdetés

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: még napokat kell átvészelni, hogy az ország fellélegezhessen

Nap Híre portré Nap Híre

Még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben, hogy az ország fellélegezhessen - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten.

"A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból." - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen.

Közölte: az árvízi védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, ez már csak egy kilométerrel több, mint a megelőző napon, ami jól jelzi, hogy "túljutottunk a közepén".

Hangsúlyozta azt is: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján.

Orbán Viktor miniszterelnök kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a védműveket megerősítették és nagyobb kár nélkül fogják az árvizet lehozni. Azt tartja győzelemnek, hogy ha a hagyományosan veszélyeztetett szakaszon - Budapest és az északi területeken - már nemcsak levonult az árvíz, hanem 2-3 nappal túl vannak rajta és a lassú apadás azzal biztat, hogy nagyobb baleset nem történhet, "akkor megnyugodhatunk."

Hozzátette: a déli szakasz védettebbnek tekinthető, a régi nagy árvizek után nagyon komoly védműveket építettek ki. Baján kell a legvégén észnél lenni, ott szokott nehézség adódni, de mint mondta, azt is meg fogják oldani. A védekezés tetőpontja Baján hétfőn lesz, a veszélyes szakaszra jövő hét szerda-csütörtökön lehet azt mondani, túl vannak a nehezén - közölte.

A szomszédos országokkal történő összevetésre azt mondta, nem lenne méltányos, ott halottak vannak, megbénul az élet, komoly bajok vannak. A baj onnan jön, ott történnek a nagy esőzések, nekik kevesebb idejük van reagálni, mint nekünk. Mi látjuk mi esik le, jobban fel tudunk készülni, több időnk van - mutatott rá.

Magyar Péternek, a Tisza Párt elnökének előző napi posztjára az önkéntesek számáról úgy reagált: rosszízű vitákat védekezés idején nem javasol, ehelyett összpontosítsanak a munkára. Minél több az önkéntes, annál jobb - fogalmazott, hozzátéve: nekik van egy rendszerük, amin keresztül összegyűjtik ezt az információt, a védelmi bizottságok nyilvántartásba veszik a jelentkezőket és az operatív törzs minden reggel ezt a területet is áttekinti, ő ebből dolgozik.

Ez mindenkinek az országa, és amit tud, ilyenkor tegyen meg az állam, az önkormányzat és az önkéntesek is. Mindenkinek köszönik a munkáját. A várható költségekről elmondta, 2013-ban az összes bekerülési összeg 19,6 milliárd forint volt, egyelőre jóval ezalatt vannak.

Napok óta egész Magyarországot a dunai árvíz foglalkoztatja. Üzent a magyaroknak Károly király, Orbán Viktort nem akárkivel látták a gáton, dermesztő képek készültek SzentendrénHalászteleken pedig undorító bűncselekményt követtek el a gátakhoz összegyűlt homokot és zsákokat ellopó személyek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés