Hirdetés

Ledobta az atomot az OpenAI: itt van az eddigi "legemberibb" mesterséges intelligencia modell

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az OpenAI bemutatta új mesterséges intelligencia modelljét, amely állítása szerint képes "érvelni”, és meg tud oldani olyan nehezebb tudományos, kódolási és matematikai problémákat, amelyeket az elődei nem.

A modell, az OpenAI o1 nevű sorozat első tagja, csütörtökön jelent meg előzetesként, és a cég azt ígérte, hogy rendszeres frissítéseket és fejlesztéseket fog kapni. Az új modell fokozatosan válik majd elérhetővé a ChatGPT felhasználók számára - írja a CNN. 

"Arra képeztük ki ezeket a modelleket, hogy több időt töltsenek a problémák átgondolásával, mielőtt válaszolnának, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy ember tenné” - írja a ChatGPT gyártója a weboldalán. "A képzés révén megtanulják finomítani a gondolkodási folyamatukat, különböző stratégiákat próbálnak ki, és felismerik a hibáikat.”

Az új modellek erejének példájaként az OpenAI megjegyezte, hogy az egészségügyi kutatók használhatják őket a sejtszekvenálási adatok annotálására (kivonatos összefoglalására), a fizikusok pedig „a kvantumoptikához szükséges bonyolult matematikai képletek” generálására. 

Az új AI modellek lehetőségeire Noam Brown, a vállalat kutatója is felhívta a figyelmet. „Az OpenAI o1 modellek másodpercek alatt gondolkodnak, de célunk, hogy a jövőbeli verziók órákig, napokig, akár hetekig is képesek legyenek gondolkodni. A következtetési költségei magasabbak lesznek” – írta csütörtökön az X-en, utalva arra, hogy az AI által végzett következtetések energia- és egyéb költségei növekedhetnek. „De milyen árat fizetnél egy új rákgyógyszerért? Egy áttörést hozó akkumulátorért?” – tette hozzá.

Az AI hatalmas energiaigényét csütörtökön tervezik megvitatni a Fehér Ház magas rangú tisztségviselői és az amerikai tech szektor vezetői között. A megbeszélésen várhatóan részt vesz majd am Altman, az OpenAI vezérigazgatója, Ruth Porat, a Google felsővezetője és Dario Amodei, az Anthropic vezérigazgatója. 

Bár a technológia segíthet megoldani olyan nehezen kezelhető problémákat, mint a rák és a klímaváltozás, ugyanakkor összetett kihívásokat is jelent, például hogyan lehet kielégíteni az előrehaladott AI rendszerek által igényelt jelentős villamosenergia-igényt — ami tovább súlyosbíthatja a globális felmelegedést.

Az OpenAI szerint az új modell még nem rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek hasznossá teszik a ChatGPT-t, de a komplex érvelési feladatok terén ez jelentős előrelépés.A  tesztek során az OpenAI o1 a vállalat szerint a PhD-hallgatókhoz hasonlóan teljesít a nehéz fizikai, kémiai és biológiai benchmark feladatokban. A Nemzetközi Matematikai Olimpia kvalifikációs vizsgáján pedig az új modellsorozat a feladatok 83%-át oldotta meg helyesen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés