Hirdetés

Önfeledten folytatódik a Karácsony-Vitézy cirkusz Budapesten

Nap Híre portré Nap Híre

Mi is írtunk arról, hogy megtámadta a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot.

A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, mondván, a folyamat több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. Vitézy pedig az NVB-nek azt döntését támadta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról. Közben a BKK egyik felügyelőbizottsági tagja börtönbe került, szóval zajlik az élet Budapesten, Karácsony is Vitézy (valamint Magyar Péter) fejéből tetoválás lett - nem győzzük hangsúlyozni a nyári meleg és a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit.

 

Karácsony Gergely kismértékben növelte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának második napja után. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja a 444-nek elmondta, hogy tizenhat kerület adatainak összesítése után Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben - írja a Pénzcentrum.

Szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta. Ebben a szavazókörben 67 darab olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban tévesen Vitézyhez számoltak. Az újraszámlálás után Karácsony így 134 szavazat előnyt szerzett ebben a kerületben.

Csepelen fordított volt a helyzet, ott Vitézy körülbelül 20 szavazat előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több rá leadott szavazatot tévesen a főpolgármesterhez számoltak.

Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban nem számoltak meg. Itt június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak egy ilyen volt.

A többi kerületben is voltak apró változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást. Információk szerint Karácsony Újbudán, valamint a II. és XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett Vitézyhez képest, míg Vitézy a III. kerületben tett szert minimális előnyre.

Vitézy szerda délután telefonon nyilatkozott a lapnak az újraszámlálás első két napjáról. Elmondása szerint körülbelül 1200 szavazat minősítése változott meg. Kétfajta problémát tapasztaltak tömegesen: rossz helyre számolt érvényes szavazatokat és érvényesek közé került érvénytelen szavazatokat.

A torták hivatalos sajtótájékoztatója 2024. augusztus 1-én lesz és augusztus 19-től lesznek árusíthatók.

Vitézy szerint mindkét probléma minden irányba előfordult, így nem érzi, hogy bármelyik jelölt is kilógna ilyen tekintetben. A kialakult helyzet viszont szerinte jól mutatja, hogy szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség egy százalék alatti. Ha ez automatizmus lenne, már június 11-én lezárult volna az újraszámlálási folyamat – tette hozzá.

Az újraszámlálás csütörtökön folytatódik a hátralévő hét kerülettel. Ezek főleg közepes népességszámú kerületek, így várhatóan több szavazatot fognak újraszámolni mint kedden, de kevesebbet mint szerdán.

A hivatalos végeredmény péntekre várható. Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés