Hirdetés

Kifakadt sokak kedvenc Oscar-díjas színésznője: "többet fizetnének, ha Oliver lenne a nevem"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Olivia Colman Oscar-díjas brit színésznő egy friss interjújában azt mondta, hogy "sokkal többet" fizetnének neki a filmjeiért, ha férfi lenne.

"Nagyon is tisztában vagyok vele, hogy ha Oliver Colman lennék, sokkal többet keresnék, mint most" 

- mondta a brit színésznő a CNN-nek. "Tudok egy olyan fizetéskülönbségről, ami 12 000 százalékos volt. Számoljatok csak."

A hollywoodi béregyenlőség kérdése egy évtizede robbant be a köztudatba, ennek ellenére a legjobban fizetett színészek legfrissebb 2023-as Top 10-es listáján mindössze két nő szerepel.

Christiane Amanpournak, a CNN műsorvezetőjének nyilatkozva Colman kijelentette: 

"Ne kezdjünk bele a fizetésbeli egyenlőtlenségekbe, de a férfi színészek többet kapnak, mert ők [a vezetők] azt szokták mondani, hogy ők [a férfi színészek] vonzzák a közönséget. És valójában ez már évtizedek óta nem igaz."

"De még mindig szeretik ezt arra használni, hogy a nőknek ne fizessenek annyit, mint a férfi kollégáiknak, különösen a mi iparágunkban".

Colman 2019-ben csatlakozott a hollywoodi A-listás sztárokhoz, amikor elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat Anna királynő szerepéért a Kedvenc című filmben, és azóta még két jelölést kapott.

Nemrég szerepelt a Wonka-filmben, és szerepelni fog a hamarosan megjelenő Paddington Peruban is. Tévés szerepei közé tartozik a Heartstopper és a Secret Invasion, és ő alakította II. Erzsébet királynőt a Netflix A korona című sorozatának harmadik és negyedik évadában.

Felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy Colman elődje, Claire Foy, aki az uralkodót alakította, kevesebbet kapott, mint a képernyőn látható edinburghi herceget alakító Matt Smith. A producerek akkor azt ígérték, hogy Colman és a társszereplő Tobias Menzies esetében ez nem így lesz.

A hollywoodi egyenlő bérezés azután került reflektorfénybe, hogy 2014-ben észak-koreai hekkerek Az interjú című filmért bosszúból feltörték a Sony vezetőinek e-mail fiókjait, amelyekből többek között kiderült, hogy Jennifer Lawrence és Amy Adams is sokkal kevesebb fizetést kapott, mint férfi színésztársaik az Amerikai botrány című filmért.

"Elkényeztetett"

Hivatkozás másolása

Lawrence később egy nyílt levélben azt írta, hogy nem akart a tárgyalások során többet kérni, mert nem akart "nehézkesnek" vagy "elkényeztetettnek" tűnni. "Akkoriban ez jó ötletnek tűnt, amíg meg nem láttam a fizetési listát az interneten, és rá nem jöttem, hogy a férfiak, akikkel együtt dolgozom, biztosan nem aggódnak amiatt, hogy 'nehézkesek' vagy 'elkényeztetettek' lennének" - jelentette ki a szintén Oscar-díjas színésznő.

A nőkkel való hollywoodi bánásmód folyamatosan reflektorfényben van, főleg azóta, hogy a #MeToo mozgalom elindult.

Amikor Kevin Spacey-t az ellene felhozott (később alaptalannak bizonyult) vádak nyomán ejtették a Világ összes pénze című filmből, újabb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy Mark Wahlbergnek 1,5 millió dollárt fizettek az újraforgatásokért, míg Michelle Williams mindössze napi 80 dollárt kapott költségtérítésként, ugyanannyi munkáért.

Colman megjegyzései arra utalnak, hogy a nemek közötti bérszakadék folyamatos probléma.

Idén februárban egy kutatás szerint a 2023-as év 100 legjobban kereső filmje közül mindössze 30-ban szerepeltek nők vagy lányok a főszerepekben - az előző évi 44-hez képest; közel egy évtizede ez a legalacsonyabb szám.

Amikor pedig a Forbes magazin a hónap elején közzétette a legjobban kereső színészek legfrissebb éves listáját, mindössze Margot Robbie és Jennifer Aniston képviselték a nőket az első 10-ben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés