Hirdetés

Olajvezetéket akar felrobbantani egy híres klímaaktivista

 portré

Greta Thunberg barátja, Luisa Neubauer megdöbbentő nyilatkozatott tett: „Csővezeték felrobbantását tervezzük"

A német klímamozgalom 26 éves hangadójának kijelentése a terroristákat idézi – és aligha lehet legyinteni rá: csak vicc volt.  

Neubauer a koppenhágai demokrácia-csúcstalálkozón tette közzé az Instagramon a klipjét, és ott mondja az idézett mondatot, de nem fejezi be… Ráadásul teszi mindezt mosolygós jókedvűen.

A csővezeték, amely szálka a klímaaktivista szemében, a kelet-afrikai nyersolajvezeték (EACOP). amely 2025-től köti majd össze Ugandát Tanzániával. A szegénység mérséklődését várják a projektől. Neubauer azonban arra panaszkodik, hogy a vezeték üzembe helyezése súlyosbítja az éghajlati válságot.

Neubauer „tréfája” a radikális svéd klímaaktivista, Andreas Malm "Hogyan robbantsunk fel egy csővezetéket" című könyvére emlékeztet. Vagyonkárosításra és az ipari üzemek szabotálására szólít fel az éghajlatváltozás elleni fellépés érdekében. Indokoltnak tartja a terepjárókban és a szénbányákban okozott károkat.

A német Bild kérdésére Neubauer nem kívánt nyilatkozni a „terrortréfájáról”. A klímamozgalom a közösségi hálózatokon keresztül arra mozgósít, "hogy ezt a klímagyilkos csővezetéket soha ne építsék meg, hanem végül lefújják". 

(Fotó: képernyőkép-youtube)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés