Hirdetés

Hiába várnak a nyugdíjasok a prémiumra? Mindenki máshogy számol

Nap Híre portré Nap Híre

A nyugdíjprémium csak 3,5%-os növekedés felett illeti meg a nyugdíjasokat, kérdés, ezt valóban elérjük-e.

Ahogy arról a Naphire.hu is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy idén is meg fogják kapni a nyugdíjasok a szokott rendben a 13. havi nyugdíjat

Közben persze még itt van a nyugdíjprémium kérdése, ami csak 3,5%-os növekedés felett illeti meg a nyugdíjasokat. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a napokban, hogy ez a szám 3,6% lesz végül. Vagyis a kormány jelenleg úgy számol, hogy ezt a prémium eléréséhez szükséges minimumot éppen hogy csak átlépi a GDP növekedése a 2024-es évben. 

Ha ez tényleg bekövetkezik, akkor az legfeljebb 2 ezer forint nyugdíjprémiumot jelenthet. Feltéve, hogy a nyugdíjas havi ellátása eléri a 80 ezer forintot, ha viszont nem éri el, ennél is kevesebb lehet a nyugdíjprémium – vélekedett Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője az RTL Híradónak.

A G7 szerint a gazdasági növekedésre vonatkozó szakmai előrejelzések lényegesebben pesszimistábbak a kormány elképzeléseivel szemben. Úgy látják, tíz prognózis átlaga alapján a várt GDP-növekedés a 3 százalékot sem fogja elérni 2024-ben. A két szélsőérték a GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékkal és a Pénzügyminisztérium a maga 3,6 százalékkal.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hivatalos prognózisa még ennél is sokkal optimistább, ő 4 százalék körüli növekedésre számít.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés