Hirdetés

Szörnyű hírt kaptak a nyugdíjasok: erre számíthatnak 2024-ben

Nap Híre portré Nap Híre

Simonovits András szerint a tavalyi év után nem javul, de talán tovább nem is romlik a nyugdíjasok helyzete 2024-ben. A közgazdász úgy véli, már pozitív eredmény lenne az is, ha sikerülne az idei évre tervezett 6 százalékos inflációt tartani. Ebben az esetben ugyanis nem zuhanna úgy a nyugdíjak reálértéke, mint tavaly. 

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy bár 2023 januárjában 15 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, ám az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga 25,1 százalék volt. Szerinte a nyugdíjasok még egy ennél kisebb mértékű ingadozást sem tudnak kigazdálkodni, és erre még a novemberi kompenzáció sem megoldás - írja a Népszava.

Bár az már biztos, hogy idén lesz 13. havi nyugdíj, amit a januári 6 százalékos emeléshez igazítva kapnak majd meg az érintettek februárban. Ám az még kérdéses, hogy jár-e majd ősszel nyugdíjprémium, amit abban az esetben kell kifizetni, ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalék. 

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján 2,5-3,5 százalék között várható a gazdasági növekedés, a kormány viszont a 2024-es költségvetést 4,1 százalékkal tervezte. Ha ez utóbbi, kedvezőbb forgatókönyv válna be, akkor a nyugdíjasok novemberben 12 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen.

Simonovits András arról is beszélt, hogy bár az Európai Bizottság azt kérte a kormánytól, hogy a nyilvánosság előtt vitassa meg a magyar nyugdíjrendszer helyzetét, és 2025-ig hajtson végre egy hatékony és méltányos nyugdíjreformot, a kormány még a jelét sem adta annak, hogy ezt a munkát megkezdte volna. A változásoknak 15 hónap múlva, 2025. március 31-étől kellene életbe lépniük, de – ahogy fogalmazott – példátlan, hogy az egyeztetés előkészítésének sincs nyoma.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés