Hirdetés

Óriási bajban vannak a nyugdíjasok, társadalmi katasztrófa fenyeget a szakértők szerint

Garai Kitti portré Garai Kitti

A nyugdíjszakértők szerint hatalmas nyugdíjkorrekcióra van szükség, hogy elkerüljük a társadalmi katasztrófát.

Hatalmas bajban vannak már most is a magyar nyugdíjasok, és a novemberi nyugdíjkorrekciónak "nagyvonalúnak" kell lennie, ha nem akarunk társadalmi katasztrófát - fogalmaztak a Pénzcentrumnak nyilatkozó nyugdíjszakértők.

Bár idén a nyugdíjasok kaptak emelést és 13. havi nyugdíjat is, ám az élelmiszerek drágulása miatt ez már semmire sem elég. Most fontos hírt kaptak azzal, hogy a januártól augusztusig számolt infláció biztosan több lesz 15 százaléknál, ez ugyanis újabb emelést jelent - csakhogy amennyit várhatóan kapnak, talán semmire sem lesz elég. A szakértők szerint a lehető leghamarabb reformra lenne szükség, ám ez még a láthatáron sincs.

A szakértők a portálnak azt is elmondták: szinte teljesen kizárt, hogy januártól augusztusig számolt inflációs érték 15 százalék alatt lesz. A megkérdezett elemzők 22 százalékra teszik a kérdéses időszakban mért áremelkedést, még abban az esetben is, ha a júliusi és az augusztusi inflációs adatokban továbbra is csökkenés látszik majd, folytatva az elmúlt hónapok tendenciáját.

Mint ismert, a jogszabály szerint az év elején annyival kell emelni a nyugdíjakat, amennyi a kalkulálható infláció mértéke, ha több annál, akkor novemberben kompenzáció jön, igaz, addig a nyugdíjasok "hiteleznek" az államnak. A törvény viszont azt is kimondja, hogy figyelni kell a január-augusztusi inflációt is, abból ugyanis lehet következtetni arra, mi lesz novemberre.

Az OTP véleménye szerint a január és augusztus közötti infláció biztosan magasabb lesz 15 százaléknál, ami mindenképpen emelést jelent a nyugdíjasoknak. Az elemzők egyöntetűen 22 százalékos inflációt várnak a kérdéses időszakra - jegyezte meg a portál. 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az  év közepi emelésre, illetve kompenzációra már semmi esély nincs, mert azt már bejelentették volna. Az viszont biztos, hogy a nyugdíjasok nagy bajban vannak.

Nyilvánvalóan, ha a kormányzat készült volna év közepi emeléssel, akkor arról már tudnánk, hiszen már július van, és ennyire hirtelen nem szoktak bejelenteni ekkora horderejű intézkedést - ha pedig mégis, az elviselhetetlen terhet jelentene például a nyugdíjfolyósítónak. Az a tény, hogy a január-augusztus közti infláció bőven 15 százalék fölött lesz, szerinte legalább 3-3,5 százalékos emelést jelent majd - az már egy másik kérdés, hogy valószínűleg ez sem lesz elég semmire

- mondta a nyugdíjszakértő, hozzátéve, hogy szerinte a nyugdíjasokra leselkedő legkomolyabb veszély az a drágulási hullám, ami az árstopok végével jön. Mint mondta, az öregségi juttatásban érdekelteknek még egy csapás lehet az amúgy sem vastag pénztárcájukra. 

"Szerintem szükséges lenne a nyugdíjrendszer reformja, de erre akarat a közelben sem látszik. Pedig nem szabad például elfelejteni, hogy még mindig félmillió olyan nyugdíjas van az országban, akiknek a havi nyugdíja a százezer forintot sem éri el" - fogalmazott Farkas András.

Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője szerint most azonnal is kellene valamit adni a nyugdíjasoknak. A Bankmonitor publikus elemzései szerint már 2023 nyarán is indokolt lenne egy 4,6 százalékos nyugdíjkorrekció, majd novemberben kellene még 3 százalék, 2024 januárjában pedig 6 százalékos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés