Hirdetés

Rettenetes pofon a nyugdíjasoknak az Orbán-kormánytól

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Nagy bajban vannak a magyar nyugdíjasok.

A szakértők szerint a kormánynak a novemberi nyugdíjkorrekcióval nagyon nagyvonalúnak kell lennie, ha el akarják kerülni a társadalmi katasztrófát. Az infláció csökkenése ugyanis lassú, és bár a nyugdíjasok idén kaptak emelést és 13. havi nyugdíjat is, de az élelmiszerárak drágulása mindkét juttatást elsöpörte az év közepére.

A szakértők úgy látják a januártól augusztusig számolt infláció biztosan több lesz 15 százaléknál, ami újabb emelést jelent, azonban, amennyit várhatóan kapnak, az szinte semmire nem lesz elég. Egyesek szerint nyugdíjreformra lenne szükség, ez azonban a közelben sem látszik.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők szerint a nyugdíjasoknak rendkívül fontos, hogy a jövő évet magasabb nyugdíjjal kezdjék meg. A megkérdezett elemzők 22 százalékra teszik a kérdéses időszakban mért áremelkedést, még abban az esetben is, ha a júliusi és az augusztusi inflációs adatokban továbbra is csökkenés látszik majd, folytatva az elmúlt hónapok tendenciáját.

A jelenlegi jogszabály szerint a kormánynak az év elején annyival kell megemelnie a nyugdíjak mértékét, amennyi a várható infláció mértéke, pontosabban, amekkora értékkel számol a kormány. A törvény arról is rendelkezik, hogy meg kell vizsgálni az év első nyolc hónapjában, hogy mekkora volt az infláció mértéke. Amennyiben ez alapján arra következtetnek, hogy az év egészében a nyugdíjas infláció nagyobb lesz, mint az év elején adott emelés, akkor a várható nyugdíjas infláció mértékéig ki kell egészíteni az időskorúak ellátmányát.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az év közepi emelésre, illetve kompenzációra már semmi esély nincs, mert azt már bejelentették volna. Az viszont biztos, hogy a nyugdíjasok nagy bajban vannak. Hozzátette, a nyugdíjasokra leselkedő legnagyobb veszély az árstopok végével érkező drágulási hullám lehet, hiszen a nyugdíjasokat eddig is komolyan érintette az élelmiszerárak durva emelkedése.

Szerintem szükséges lenne a nyugdíjrendszer reformja, de erre akarta a közelben sem látszik. Pedig nem szabad például elfelejteni, hogy még mindig félmillió olyan nyugdíjas van az országban, akiknek a havi nyugdíja a százezer forintot sem éri el

- fogalmazott Farkas András.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés