Hirdetés

Jöhet a nyugdíjkorrekció? Válaszolt a Pénzügyminisztérium

Nap Híre portré Nap Híre

“Ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg” - ezt válaszolta az atv.hu-nak a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon ismertette a friss előjelzést a várható inflációról. "A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz” - közölte a miniszter. Így a jelenlegi várakozások szerint az éves átlagos infláció 2023-ban 17,5-17,7 százalék között lehet majd. 

Mivel az év elején a nyugdíjasok 15 százalékos emelést kaptak, így az atv.hu rákérdezett a Pénzügyminisztériumnál, hogy lesz-e idén nyugdíjkiegészítés. A Pénzügyminisztérium azt válaszolta: 

"A kormány idén is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzését: ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg. Emellett a nyugdíjasok védelmére is csökkenő pályára állítottuk az inflációt, az árfigyelő az élelmiszerárak csökkentésére kényszeríti a multikat, augusztustól 10 százalékról 15 százalékra emeltük az élelmiszerek kötelező árakciózásának mértékét” - írta a pénzügyi tárca. 

Azt is hozzátették: “továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentett árakat, az inflációkövető januári nyugdíjemelést és februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjat az időseknek”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés