Hirdetés

Az unióban csak nevetnek a magyar nyugdíjakon? Most jöttek a friss számok

Nap Híre portré Nap Híre

Továbbra is elég siralmas a helyzet: Magyarország 2021-ben a GDP mindössze 7%-át költötte állami nyugdíjkiadásokra.

Már korábban írtunk róla, hogy Magyarország jelentősen elmarad az élbolytól, de még az EU-s átlagtól is a maga 398 eurós átlag öregségi nyugdíjával. Közben a szakértő arra figyelmeztet, hogy tényleg bedőlhet a magyar nyugdíjrendszer, miközben az elmúlt öt évben tovább mélyült az anyagi szakadék a nyugdíjasok között és a folyamat egyre inkább felgyorsult. 

Egy friss Eurostat-jelentés szerint Magyarország 2021-ben a GDP mindössze 7%-át költötte állami nyugdíjkiadásokra, ami az EU 27 tagállama közül a harmadik legalacsonyabb arány - írja a Haszon.hu.  

Az EU átlagos nyugdíjkiadása GDP-arányosan 12,9% volt ugyanebben az évben, de jelentős eltérések mutatkoztak egyes országok között: Görögországban például 16,4%-ot, míg Írországban csak 4,5%-ot fordítottak az öregkori ellátási rendszerre.

Magyarország esetében a viszonylag alacsony nyugdíjkiadás több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt, a magyar nyugdíjrendszer nem tartalmazza a korhatár előtti és a rokkantsági típusú ellátásokat, amelyeket a többi uniós országban nyugdíjnak tekintenek. Ezeket az ellátásokat Magyarországon 2011-ben megszüntették, és azóta más költségvetési fejezetekből finanszírozzák őket.

Továbbá, hazánkban az állami mellett nem működik foglalkoztatói nyugdíjpillér, és az öngondoskodási rendszer is jóval gyengébb, mint az Unióban általában. Emellett a magyar nyugdíjasok várható élettartama szintén rövidebb az uniós átlagnál: a magyar férfiak nyugdíjkorhatár betöltése után várhatóan 13,2 évig (159 hónapig), míg a nők 17,3 évig (208 hónapig) élnek nyugdíjban, ami szintén hozzájárul az alacsony nyugdíjkiadásokhoz - írja a portál.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés