Hirdetés

Kimondták az ítéletet a magyar nyugdíjakról: siralmas a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Sajnos tényleg nagyon rossz a helyzet: Magyarország jócskán elmarad az uniós átlagtól, ráadásul hazánk költi az egyik legkevesebb pénzt a gazdaság méretéhez viszonyítva nyugdíjra.

Ma jó napjuk van a magyaroknak, ma érkeznek ugyanis a júniusi nyugdíjak, így sok nyugdíjas várhatja az SMS-t a bankjától. Közben a szakértő arra figyelmeztet, hogy tényleg bedőlhet a magyar nyugdíjrendszer, miközben az elmúlt öt évben tovább mélyült az anyagi szakadék a nyugdíjasok között és a folyamat egyre inkább felgyorsult. 

Az Eurostat nyugdíjadatai szerint az öregségi nyugdíjak Európa-szerte jelentősen eltérnek mind nominális értékben, mind vásárlóerő-paritásban. A nyugdíjrendszer különbözőségére való tekintettel, az adatok egyszerűsítése érdekében a nyugdíj havi összegét az Euronews Business az éves nyugdíjjövedelmeket 12 hónappal elosztva fejezte ki - írja a Világgazdaság

A 2021-es évben az egy nyugdíjasra jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadás igen széles skálán mozgott a luxemburgi 2575 eurótól a bolgár 226 euróig. Mindezek mellett az európia uniós átlag 1224 euró volt. A skandináv országokon kívül a "négy nagy", azaz Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország nyugdíjai mind meghaladták az uniós átlagot, ezzel szemben a Balkánon nagyon csekélyek az öregségi nyugdíjak.

Magyarország jelentősen elmarad az élbolytól, de még az EU-s átlagtól is a maga 398 eurós átlag öregségi nyugdíjával.

Magyarország költi az egyik legkevesebb pénzt a gazdaság méretéhez viszonyítva nyugdíjra – derül ki az Eurostat összesítéséből. A most közzétett 2021-es adatokból az látszik: amíg az EU országaiban átlagosan a GDP 12,9 százalékát költötték ezekre az ellátásokra, ez az arány mindössze 7 százalék volt Magyarországon.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés