Hirdetés

Két hónapjuk van a nyugdíjasoknak, utána megint beüthet a baj

Garai Kitti portré Garai Kitti

Izgulhatnak a magyar idősek

Hivatkozás másolása

Az idősek ezen a héten kapják kézhez a nyugdíjukat, ami a 13. havi nyugdíjjal érkezik, így februrában a 15 százalékkal megemelt havi öregségi ellátás duplájával takarékoskodhatnak. 

De mire elég ez a pénz a nyugdíjasoknak? Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke úgy véli, a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően az idősek ki tudják majd fizetni a rezsiszámláikat, ám ez a pénz is maximum két hónapig tudja kiegyensúlyozni a magas inflációt, éves szinten azonban kevés lesz. A magasabbra várható infláció miatt a szervezetek szerint idén is elkerülhetetlen lesz az évközi nyugdíjemelés.

Az elnök azt is megjegyezte, hogy a szépkorúak mintegy fele az átlagnyugdíj alatt kap minden hónapban. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 208 ezer forintból kell megélniük. Hozzátette azt is, hogy legalább 300 ezer olyan idős ember van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot sem.

Juhász László az RTL Híradónak azt mondta, a válság közepén, az elszálló energia- és élelmiszerárak miatt a legrosszabb helyzetben azok az időek vannak, akik még 100 ezer forintot sem kapnak havonta. Nekik semmilyen tartalékuk sincs, hiszen nem tudnak miből félretenni. Ezek között a nyugdíjasok között sok az olyan is, akiknek minden hónapban dönteniük kell, hogy a gyógyszereiket vegyék meg, a rezsijüket fizessék ki, vagy élelmiszerre költsék el a kevés pénzüket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés