Hirdetés

Tényleg éheznek és fáznak most Nyugat-Európában? Magyarok vallanak a külföldi válságról

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Angliai, franciaországi és ausztriai tapasztalatokról mesélt három, az adott országban élő magyar az ATV-nek és elmesélték, hogyan élik meg külföldön a válságot.

Vegyes híreket hallani arról, hogy Nyugat-Európában miként is csapódik le a válság a hétköznapi emberekre. Sokszor hallani azt, hogy kint mennyivel rosszabb az emberek élete, mint itthon. Az ATV Híradó riportjában három, külföldön élő magyar szólalt meg és mesélte el, hogyan élik meg kint a szűkösebb időket.

Mindenek előtt fontos megemlíteni, hogy Magyarországon 2021 decemberéhez képest csaknem a duplájára emelkedett a sertészsír, a sajt, a tojás és a kenyér ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az élelmiszerek egy év alatt 44 százalékkal, a háztartási energia pedig 64 százalékkal drágult. Az éves infláció pedig 14,5 százalékos.

Az Angliában élő Duris Juli szerint náluk szinte semmit nem érezni a válságból, októbertől márciusig alanyi jogon mindenkinek jár összesen 400 font gázár támogatás. Azt mondta, az árak sem emelkedtek drasztikusan, ami eddig 30 fontba került, azért most 35 fontot fizet.

Ausztriában az élelmiszerek inflációja 6,5-7 százalék körül mozog, ezt a kint élő Somos Anna mondta el. Kapnak támogatást az energiaárakra, az iskolákban mozgásérzékelős kapcsolókat szereltek fel, hogy feleslegesen ne égjen a villany, a tantermeket pedig fűtik.

Franciaországban 7-8 százalékos az infláció, kivéve az élelmiszerekét, itt kétjegyű, 13 százalékos inflációról lehet beszélni, árulta el Zoltán, hozzátéve, hogy nem tapasztalt olyan magas mértékű drágulást, mint Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés