Hirdetés

Ledobta a bombát az Orbán-kormány, ez diákok százezreit érinteni fogja

Nap Híre portré Nap Híre

Bejelentést tett a magyar kormány a nyelvvizsgákkal kapcsolatban, aminek sokan örülhetnek.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innivációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn fontos bejelentést tett, ugyanis kiderült, hogy

mostantól még magasabb összegben igényelhető vissza az első nyelvvizsga díja.

Az államtitkár kiemelte, a nyelvvizsga-támogatás a fiatalok versenyképességét és mobolitását szolgálja, emellett ahhoz is hozzájárul, hogy egyenlő esélyeket teremtsen az életkezdésben, függetlenül attól, hogy a fiatal kedvező vagy kevésbé kedvező anyagi háttérrel rendelkezik.

Hornung Ágnes a közleményében hangsúlyozta, 2024. január 1-jétől tovább emelkedett az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás. Hozzátette,

az érintett fiatalok akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek a vizsgadíjból.

A közleményt idézve az Index megemlítette azt is, hogy a támogatást azok a 35 év alatti fiatalok igényelhetik, akik sikeresen teljesítették első középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat, illetve első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsgájukat. A költségeket ebben az esetben a minimálbér 25 százalékának mértékéig az állam utólag megtéríti, ez 2024-ben már 66 700 forint az eddigi 58 000 forint helyett.

Felhívták a nyelvvizsgázók figyelmét arra is, hogy az összeg a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül igényelhető a Magyar Államkincstárnál. A nyelvvizsga-támogatással azok a fiatalok is élhetnek, akik már rendelkeznek nyelvvizsgával, ám annak egy magasabb fokozatát szeretnék megszerezni, vagy egy új nyelvből tennének vizsgát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés