Hirdetés

Fontos döntést hozott az Országgyűlés a felsőoktatással kapcsolatban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Orszűggyűlés 135 igen, 41 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását. Ennek értelmében a jövő évtől a diplomának már nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga.

Eddig a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevelet csak sikeres záróvizsga és nyelvvizsga együttesével adták ki, azonban a jövőben ez gyökeresen megváltozik és elég csak a sikeres záróvizsga. Ugyanakkor a törvényben kikötötték azt is, hogy a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Azt is kikötötték, hogy ebben az esetben az intézménynek gondoskodnia kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról. A rendelkezést az idei tanévtől kell alkalmazni, de a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell - írha a Hírklikk.

Egyetemi hallgatók a diplomaosztójukon. Fotó: pixabay.com
Egyetemi hallgatók a diplomaosztójukon. Fotó: pixabay.com

Arról is döntöttek a mai ülés során, hogy a felsőoktatási intézmények lehetőséget kapnak mesterképzés létesítésére, ha már jelenleg is rendelkeznek alapképzés-indítási jogosultsággal az érintett képzési területeken.

Valamint arról is szavaztak a képviselők, hogy az állami egyetemeknél hetven éves koráig foglalkoztatható oktató, kutató, de ezt a korhatárt az egyházi és magán felsőoktatási intézményeknél elküldik, ennél idősebb oktató, kutató is foglalkoztatható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés