Hirdetés

Ez egyre furább: Novák Katalin egy titokzatos nőt is kimentett a börtönből

Nap Híre portré Nap Híre

A köztársasági elnöknek egy újabb kegyelmi ügye került nyilvánosságra.

A HVG arról számolt be, hogy Novák Katalin tavaly elnöki kegyelemben részesített egy nőt, aki az egyik hazai bíróságnál dolgozott takarítónőként és azért ítélték 1 év 10 hónap börtönbüntetésre, mert rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat. A lap kiemelte, hogy a nő mindezt annak ellenére tette, hogy a felvételi beszélgetésen tájékoztatták munkája bizalmas mibenlétéről, és esküt is kellett tennie.

Miután lebukott és bíróság elé állították, elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét is, ugyanakkor vallomást nem tett. A bíróság súlyosító körülményként értékelte a bűncselekmény folytatólagos elkövetését, illetve azt is, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor a beismerő nyilatkozatot és a megbánó magatartását.

Az ügyben többszöri fellebbezés történt, ezért végül a Kúrián kötött ki, ahol tavaly áprilisban tartottak tanácsülést és fenntartották az első és a másodfok határozatát, a felülvizsgálati indítványt nem találták alaposnak. Kiderült viszont az is, hogy ekkorra már a nő kegyelmet kapott:

"A köztársasági elnök 2023. február 7. napján meghozott – az igazságügyi miniszter által 2023. február 9. napján ellenjegyzett – KEH/443-7/2023. számú határozatával a terhelttel szemben kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette"

- írja a lap a megszerzett dokumentumok alapján. A nőről egyébként csak annyit lehet tudni, hogy férjezett, nincs kiskorú gyermeke, vagyontalan és korábban büntetlen előéletű volt. Iskolai végzettsége, jelenlegi munkaviszonya, jövedelme nem ismert.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés