Hirdetés

Politico: új időzónát kérvényezett egy norvég település, 26 órát szorítanának be egy napba

Virág Sára portré Virág Sára

Az egyébként nem EU-tag Norvégia legészakibb részén elhelyezkedő település kérvényben fordult az Európai Bizottsághoz, mert a lakók szeretnék, ha 24 óra helyett 26 órából állna a napjuk - írja a Politico.

Az Északi-sark és az orosz határ közelében fekvő terület hatóságai kissé szokatlan kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, amit a település polgármestere is teljes mellszélességgel támogatott. Wenche Pedersen, Vadso önkormányzatának polgármestere szerint számtalan előny származna a 26 órás napból, például többen látnák meg az értéket a településben, emiatt többen is költöznének oda valamint a családok is több időt tölthetnének egymással.

A projekt neve „MOREtime” (azaz több idő), és elméletileg a világ ezen részén élő emberek értékeihez és életviteléhez akar igazodni. Ha elfogadják az ötletet, az Európai Bizottság arra "utasítaná" a norvég hatóságokat, hogy hozzanak létre egy új időzónát, ami 24 óra helyett 26 órából állna – írja a Politico. (Az "utasítás" ötlete már csak azért is meglehetősen bizarrnak tűnik, mert Norvégia nem tagja az Európai Uniónak.) És hogy hogyan működne az elképzelés a gyakorlatban? Ezt még senki nem tudja pontosan, maga a polgármester sem. Pedersen maga is úgy látja, kétséges, hogy a Bizottságban el fogják fogadni a tervet, épp ezért nem tud részletekkel szolgálni a terv működésével kapcsolatban. A hogyan kérdésre azt felelte: 

"ez egy jó kérdés, ezen eddig nem sokat gondolkodtunk. 12-ről 13-ra vált majd az óra, aztán meglátjuk. Mivel kétlem, hogy elfogadják a javaslatot, nem sokat agyaltunk még ezen". 

Az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottság egyik tisztségviselője is megszólalt, aki szerint minden országnak saját hatásköre az időzóna, ezért az EU nem nagyon foglalkozik ilyenekkel (pláne hogy, ahogy írtuk, Norvégia nem is tagja az Uniónak). A projekt nem is titkolt célja egyébként, hogy lakosokat vonzzon a településre. Az ,,akciózóna" néven elhíresült területen élőknek az intézkedés következtében több idejük lenne halászni, vadászni, nyelvet tanulni vagy csak a szeretteikkel lenni, igazából amit akarnak. 

Így talán a norvég és a világbeli fiatalok számára is sokkal vonzóbb lesz a terület, ami jelentősen hozzájárulhatna a népességnövekedéshez. Pedersen szerint a régió varázsa, hogy itt igazán meg tudják tapasztalni az életet, mert nem kell munkába rohanniuk vagy a busz után szaladni, ez pedig másnak is biztosan tetszene. A terület népességének biztosítása az ukrajnai háború fényében pedig kiemelt jelentőséget kapott – tette hozzá a polgármester. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés