Hirdetés

Ebben az országban a legjobb nyugdíjasnak lenni

Nap Híre portré Nap Híre

Nehéz egyértelmű választ adni arra, hogy melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni, azonban most a világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cége, a Natixis megpróbálkozott ezzel. A vállalat évről évre kiad egy nyugdíjasrangsort, melynek összeállításánál többek közt azt is nézik, hogy az egyes országokban miként alakul az idősek életminősége, egészsége és anyagi jóléte.

A Natixis jelentése szerint az egész világon Norvégiában a legjobb nyugdíjasnak lenni. A skandináv ország állami nyugdíjalapja még a 90-es években jött létre, és azt a nyereséget fektetik be, amely a tengeri gáz- és olajkitermelésből folyik be. A nyugdíjalapnak közel kilencezer cégben van érdekeltsége szerte a világban. Csak tavaly úgy 213 millió dollárral gazdagodtak, az alap vagyona pedig 2023 végén elérte az 1600 milliárd dollárt - ismerteti a novekedes.hu. Norvégiában a nyugdíjkorhatár 67 év, de bizonyos feltételek mellett akár már 62 évesen nyugdíjba lehet vonulni. 

Norvégiában még a pandémia idején is emelkedett a várható élettartam, a szociális hálójukon pedig kicsi a nyomás, ugyanis a munkanélküliségi rátájuk is roppant alacsony, 3,8 százalékon áll. A teljes garantált nyugdíj azoknak jár, akik 16 éves koruk felett legalább negyven évig tartózkodtak az országban.

A Natixis ranglistáján a dobogó másik két helyén Svájc és Izland áll. A sorban őket követi Írország, Luxemburg, Hollandia, Ausztrália,  Új-Zéland, Németország és Dánia. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés