Hirdetés

Népirtásnak minősül az ukrán gyerekek erőszakos deportálása

 portré

A nemzetközi humanitárius jog háborús bűnnek, népirtásnak minősíti az emberek konfliktus során történő tömeges deportálását. Eddig 254 ezer gyermeket hurcoltak Oroszországba.

A „gyerekek erőszakos átszállítása” Oroszországba népírtásnak, a háborús bűnök legsúlyosabb esetének minősül egy 1948-as egyezmény értelmében, amely betiltotta a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportok teljes vagy részleges kiiktatásának vagy elpusztításának szándékát – írja a Reuters.

Ljudmila Denisova ukrajnai emberi jogi ombudsman május közepén közölte, hogy Oroszország akaratuk ellenére több mint 1,2 millió ukránt deportált – köztük 210 000 gyermeket.

A Kreml szóvivője nem válaszolt az orosz földre áttelepített ukránokkal kapcsolatos adatokra. Oroszország korábban azt mondta, hogy humanitárius segélyt ajánl azoknak, akik önként szeretnének elmenekülni Ukrajnából.

A TASS orosz állami hírügynökség hétfőn egy meg nem nevezett rendészeti tisztviselőt idézett, aki azt mondta, hogy " Ukrajna és Donbász területéről több mint 1,55 millió ember érkezett, lépte át az Orosz Föderáció határát. Köztük több mint 254 ezer gyermek."

A népirtásról szóló – az ENSZ Közgyűlése által a náci holokauszt nyomán elfogadott – egyezmény öt olyan cselekményt határoz meg, amelyek mindegyike bűncselekménynek minősülhet, ha azt népirtó szándékkal követik el: egy csoport tagjainak megölése, súlyos testi vagy lelki sérülések okozása, a csoport tönkretételét célzó életfeltételek kialakítása, a születések megakadályozása, a gyermekek saját csoportjukból való erőszakos kiragadása.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés