Hirdetés

Olyat mondott Németh Lajos lánya, amit ritkán hallani - de mi lesz Magyarországgal?

Nap Híre portré Nap Híre

Az időjós szerint mi, magyarok már elszoktunk az "igazi téltől", ez főleg az autósok esetében látszik meg. Úgy látja, szélsőséges időjárásra az elmúlt évtizedekben is volt példa, de míg korábban inkább a hideg, ma már inkább az extrén meleg dominál.

Néhány nappal ezelőtt megdőlt a melegrekord, a Tolna vármegyei Bátán 16,4 Celsius-fokot mértek. Ma pedig már a viharos szél és a havazás miatt adtak ki riasztást a meteorológusok.  

Mára virradóra szinte országszerte fagyott, tegnap megérkezett a fagyos levegő első hulláma, és bár a főváros térségében alig lehetett ebből érezni, a Nyugat-Dunántúlonh és a Zemplén térségében viharos volt a szél, így ott csontig hatoló volt a hideg - mondta el az ATV Start símű műsorában Németh Lajos meteorológus. A szakember szerint ennek oka, hogy az Alacsony- és Magas-Tátra hegyei pont a fővárostól északra vannak, így Budapest szélárnyékban volt.

Az elmúlt napokban a Skandináv-félszigeten az elmúlt napokban mínusz 30-35, akár minusz 44 fok is volt, ez tényleg farkasordító hideg. Németh Lajos elmesélte, hogy a lánya Finnországban él, tőle tudja, hogy nappal mínusz 23 fokot mutatott a hőmérő.

Arra a felvetésre, hogy itt Magyarországon már elszoktunk az "igazi téltől", a meteorológus azt mondta, ez fokozottan igaz a közúton közlekedőkre, mert ezelőtt 30 évvel, mikor még gyakrabban volt havas az út, az emberek hozzászoktak a mostohább körülményekhez, óvatosabban vezettek, de ma már nem vagyunk hajlandóak tudomást venni a csúszósabb útszakaszokról, ezért van a sok baleset.

1938-ban 40 fokkal volt kevesebb, mint a rekordnak számító 16,5 fok. A múltban nálunk is előfordultak extrén hideg időszakok, 2017-ben például januárban mínusz 28 fokot mértek - idézte fel Németh Lajos. Az utóbbi időben viszont alig süllyedt mínusz 15 fok alá a hőmérséklet, az is csak kisebb területen. A szélsőséges időjárás jellemző volt az elmúlt évtizedekben is, de akkor inkább a hideg dominált, ma viszont már a meleg - fejtette ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés