Nem várt fordulat az ukrajnai háborúban, állítja egy haditudósító

  • Nagyvilág
 portré

Ukrajna sokáig tartotta magát Oroszországgal szemben, most azonban fordulat következhet be a háborúban Christian Wehrschütz osztrák haditudósító szerint.

Ma van az ukrán háború 90. napja – aligha hitte volna bárki is, hogy Ukrajna ilyen sokáig kitart, és az orosz csapatok egy részét még vissza is tudja szorítani. De most fordulhat a kocka, állítja a haditudósító. Oroszország a villámháború kudarca után stratégiát váltott. A csapatokat kivonták északról, felfrissítették, majd keletre és délre vezényelték.

„Most több hullámban támadnak hatalmas tüzérséggel. Ennek megvan a hatása, fontos városok estek el" – mondja. Ukrajna már elvesztette az irányítást a luganszki régióban, a terület 97 százaléka orosz kézen van, és csak a külső széleken vannak ukrán egységek, amelyeket most bekerítés fenyeget. Volodimir Zelnszkij ukrán elnök ezért beszél keleti „totális háborúról”. "Az is lehet, hogy az ukrán fél, talán rosszul ítélve meg kezdeti sikereit, olyan propagandát folytatott, amely irreális győzelmi várakozásokat ébresztett a saját lakosságában" –  idézi Wehrschützt a heute.at.

"Sajnos az ukrán elnök túlzott szóhasználatairól is ismert" - mondta a haditudósító:„Hatalmas hadi nyomás és hatalmas teher nehezedik a polgári lakosságra. Az orosz csapatok a felmorzsolás taktikájára váltottak. Nehéz megmondani, hogy az ukránok ellenállási akarata mikor éri el a határát és fullad ki.”

Mariupol eleste és az irdatlan keleti támadások az ukrán csapatok moráljának romlását okozzák – mondta Wehrschütz. A győzelmi propagandától feltüzelve az ukrán csapatok és a harcba szálló lakosok „hihetetlenül sokat értek el”, de harcaiknak valójában nincs elemi erejük, ám lehet, most kemény „árat kell fizetniük a győzelmi várakozásokért”.

Moszkvai forrásokból tudható, hogy továbbra is nagy az elégedetlenség a katonai vezetéssel az orosz oldalon, és Oroszország is hatalmas veszteségeket szenved el. Wehrschütz szerint ugyanakkor Oroszország nyilvánvalóan nagyobb erőtartalékkal rendelkezik, mint Ukrajna.

(Nyitókép: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Cimkék:
  • orosz-ukrán háború
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet