Hirdetés

Nem várnak tovább, lépnek az oroszok

Nap Híre portré Nap Híre

Szabadságát tölti nyugállományba vonulása előtt Szergej Avakjanc tengernagy, az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnoka - közölte csütörtökön a flotta sajtószolgálata.

mti

Avakjanc távozásának híre a Csendes-óceáni Flotta harckészültségének múlt pénteken elkezdődött meglepetésszerű ellenőrzése során került nyilvánosságra. Vlagyimir Putyin elnök szerint az ellenőrzés első szakaszát "nagyon magas színvonalon" hajtották végre.

Orosz sajtójelentések egybehangzóan arról számoltak be, hogy a 65 éves Avakjanc helyére a tíz évvel fiatalabb Viktor Liina tengernagy kerülhet, aki 2021 óta az orosz Balti Flotta parancsnoki posztját tölti be. Ő korábban a vezérkari főnök helyettese és a Fekete-tengeri Flotta első parancsnokhelyettese volt.

A Balti Flotta élére a TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Vorobjov altengernagy kerülhet, aki jelenleg az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes, a távol-keleti szövetségi körzet elnöki megbízottja közölte, hogy Avakjanc, aki 2012 óta volt a Csendes-óceáni Flotta parancsnoka, új tisztséget kapott a katonai és sportkiképzéssel, valamint hazafias neveléssel foglalkozó törzs élén. A törzs a 12 orosz régióban májusban megnyitandó, e feladatokat ellátó központnak nyújt majd támogatást módszertan és a koordináció területén.

A Kreml a Csendes-óceáni Flottánál jelenleg zajló harckészültségi ellenőrzést "rutinkiképzésnek" minősítette. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az a fő célkitűzés, hogy ellenőrizzék a fegyveres erők képességét "a valószínűsíthető ellenség óceáni és tengeri irányból érkező agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására". A manőverek keretében többek között a Kuril-szigetek déli részén és Szahalinon végrehajtott kétéltű partraszállás visszaverését gyakorolták.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés