Hirdetés

Kiderült az igazság Navalnij haláláról: Putyin keze lehet a tragédiában

Nap Híre portré Nap Híre

Christo Grozev, bolgár oknyomozó újságíró szerint Navalnijt minden bizonnyal megmérgezték a börtönben. A Bellingcat vezetője azt állítja: a bizonyítékok begyűjtése jelenleg is zajlik. 

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy meghalt Putyin legnagyobb ellenfele, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Navalnij séta után rosszul lett, és eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Az információk szerint a büntetőtelep egészségügyi szakemberei azonnal megérkeztek, majd sürgősségi orvosi csapatot is hívtak hozzá, azonban ezek nem hoztak pozitív eredményt. Az orvosok ezután megállapították az elítélt halálát. 

Most Christo Grozev, bolgár oknyomozó újságíró azt állítja, hogy Navalnij nem természetes halált halt, hanem megmérgezték a börtönben, és az erre vonatkozóó bizonyítékok begyűjtése jelenleg is zajlik - írja a Portfolio. 

Grozev hozzátette: ha ez nem is igaz, és Navalnij a rossz körülmények miatt vesztette életét, a végeredményen az sem változtat, mert abban az esetben is Putyint terheli a felelősség. Kifejtette: Navalnijt az orosz törvényeket is sértő módon, egy éven belül 300 napig tartották magánzárkában, alig adtak neki enni, nem részesítették megfelelő orvosi ellátásban sem.

Grozev kiemelt szakterülete Oroszország és az ország vezetésének bűnei: egyebek mellett fontos részt vállalt az Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító, a montenegrói puccskísérlet és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 2020-as mérgezésének felderítésében - idézte fel a lap.

Egyébként a legtöbb nyugati szerint is Putyin tehető felelőssé az orosz ellenzéki aktivista halálra miatt. Oroszország hivatalos magyarázata szerint a fogvatartott egy váratlanul fellépő vérrögbe halt bele. Mindenesetre furcsa, hogy az orosz hatóságok nem akarják kiadni a holttestét a családnak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés