Hirdetés

Navalnij özvegye lehet Putyin ellenzékének új vezetője?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Alekszej Navalnij felesége, Julija mindig visszafogottan viselkedett, és ragaszkodott ahhoz, hogy feleségként és anyaként ismerjék, ne pedig politikusként.

A múltban betöltött háttérszerepe ellenére Navalnaja asszony mindig is férje egyik legfontosabb támogatója volt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Navalnijt sürgős kezelésre kijuttassák Oroszországból, amikor 2020-ban Novicsok idegméreggel megmérgezték - írja a BBC.

Férje pénteki halálával és a müncheni biztonsági konferencián elhangzott szenvedélyes felhívásával azonban az orosz ellenzék egyik főszereplőjévé vált. Sőt, sokan az orosz ellenzék "First Lady"-jeként jellemzik.

Navalnij maga is többször kiemelte, hogy nélküle nem tudná folytatni a Kreml elleni, egyre kétségbeesettebb és egyoldalúbb küzdelmet.

Nagyon nyilvánosan kezelt szerelmi történetüket és családi életüket - két gyermekük van - a támogatóik inspirációnak tekintették.

Julija Ambrosimova 1976-ban született Moszkvában, a köztiszteletben álló tudós Borisz Ambrosimov lányaként. A közgazdász végzettségű nő banki karriert futott be, de feladta állását, hogy felnevelje két gyermeküket, amikor Alekszej ellenzéki politikusként ismertté vált.

"Nem egy ígéretes ügyvédhez vagy egy ellenzéki vezetőhöz mentem feleségül. Egy Alekszej nevű fiatalemberhez mentem hozzá" - mondta a Sobesednik című orosz hetilapnak 2020-ban.

Úgy tűnik, Navalnaja asszony már korán egyetértett Alekszej politikájával - a 2000-es években mindketten a liberális Jabloko párt tagjai voltak.

Férje 2020-as megmérgezéséig azonban viszonylag zárkózott életet élt, kevés nyilvános szereplést vagy beszédet vállalt.

Amikor a férje az év augusztusában megbetegedett a szibériai Omszk városában, közvetlenül Putyin elnöknek írt, és kérte, hogy engedjék el őt németországi kezelésre.

"Minden pillanatban, amikor ott voltunk, arra gondoltam, hogy 'ki kell hoznom őt'" - mondta Jurij Dud orosz dokumentumfilmesnek.

Navalnijnak sikerült kijutnia Oroszországból egy németországi jótékonysági szervezet segítségével. Julija néhány hónappal a kezelés után visszatért vele Moszkvába, és azonnal látta, hogy letartóztatják. Élete hátralévő részét rácsok mögött töltötte a szeretett férje.

Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete "elvhűnek és bátornak" nevezte Juliát. Hozzátette, Navalnij feleségére hatalmas nyomás nehezedik, hogy nyilvánosan vállaljon nagyobb szerepet.

"Navalnijnak nem is lehetne jobb partnere az életben, mint Julija Navalnaja. Osztozik meggyőződésében, bátorságában, rettenthetetlenségében" - mondta akkoriban az NBC amerikai csatornának.

"Két gyermeküket is úgy nevelte és védte, hogy az oroszországi demokrácia támogatói körében mély csodálatot váltott ki. Kétségtelen, hogy Yulia megmentette férje életét".

Navalnaja asszony nemrég azt mondta, hogy nem fogja követni Szvetlana Tihanovszkaja, a száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető útját, aki elnökjelölt lett, miután férjét a 2020-as választások előtt bebörtönözték. Tihanovszkaja asszonyról széles körben úgy vélik, hogy megnyerte a szavazást, amelyet a hivatalban lévő Alekszandr Lukasenko javára manipuláltak.

A hétfőn Münchenben elmondott beszéde, majd a közösségi médiában a támogatókhoz intézett (orosz nyelvű) üzenete azonban azt sugallja, hogy meggondolhatta magát.

"Nekünk egy szabad, békés és boldog Oroszországra van szükségünk. A jövő csodálatos Oroszországára [van szükségünk], amelyről a férjem oly sokat álmodott" - mondta a videóbeszédben.

"Ez az az ország, amelyet önökkel együtt szeretnék felépíteni. Azt az országot, amelyet Alekszej Navalnij elképzelt" - folytatta. "Ez az egyetlen módja - nincs más -, hogy az az elképzelhetetlen áldozat, amit hozott, ne legyen hiábavaló".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés