Hirdetés

Még többet kell szenvednie Irán Nobel-békedíjasának a börtönben

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az iráni forradalmi bíróság további 15 hónap börtönbüntetésre ítélte a Nobel-békedíjas Narges Mohammadit. A nő már 12 évet töltött börtönben.

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi

A Nobel-békedíjas Narges Mohammadit azzal vádolják, hogy a börtönben az Iszlám Köztársaság elleni propagandát terjesztette - írja a BBC. A nő családja elítélte az újabb büntetést, mondván 2021. márciusa óta ötödik alkalommal ítélik el őt. Mohammadi ráadásul a legutóbbi tárgyaláson nem is volt jelen.

Narges Mohammadi évtizedek óta kampányolt az emberi jogokért Iránban. Aktivizmusa miatt éve óta börtönben ül. 13 alkalommal tartóztatták le, és összesen 31 év börtönbüntetésre ítélték.

A további hónapokig tartó börtönbüntetés mellett az új ítélet Mohammadit arra kötelezi, hogy két évet Teheránon kívüli száműzetésben töltsön. Ez azt jelenti, hogy el kell költöztetni a hírhedt Evin börtönből, ahol jelenleg tartják.

Az ítélet azt is kimondta, hogy Mohammadit, miután letöltötte a büntetését, két évre eltiltják a külföldre való utazástól, és ugyanennyire eltiltják a politikai és társadalmi csoportokhoz való csatlakozástól, valamint a mobiltelefon használatától.

Az 51 éves emberi jogi aktivista a számos fenyegetés és letartóztatás ellenére folytatta munkáját. 2023-ban elnyerte a Nobel-békedíjat az iráni nők elnyomása elleni harcáért. A díjat a tizenéves gyerekei vették át a nevében az oslói városházán októberben. A gyerekek évek óta nem látták a saját anyjukat.

A gyerekek felolvastak egy beszédet, amelyet a börtönből csempésztek ki, amiben Mohammadi elítélte Irán „zsarnoki” kormányát. "Ezt az üzenetet egy börtön magas, hideg falai mögül írom. Az iráni nép kitartásával legyőzi az elnyomást és az autoritarizmust" - mondta.

Azokra a tüntetésekre utalva, amelyek tavaly kezdődött, miután Mahsa Amini meghalt a rendőrség őrizetében, mert állítólag "helytelenül viselte hidzsábját", Mohammadi asszony azt mondta, hogy a fiatal irániak "az utcákat és a köztereket a széles körű polgári ellenállás helyévé változtatták".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés