Hirdetés

Napóleon éledt újra Elon Muskban, állítja barátja, a világhírű történész

Morvay Péter portré Morvay Péter

„Elon Musk korunk Bonaparte Napóleonja” – állítja a világhírű brit történész, Niall Fergusson, aki több mint egy évtizede közeli barátja a botrányhős milliárdosnak.

Fergusson szerint nem lehet az átlagember szemszögéből megérteni a dél-afrikai születésű üzletembert.

A Daily Mail számára írt cikkében a történész elmond egy történetet, amiből kitűnik, hogy Musk emberi tragédiákat is képes figyelmen kívül hagyni céljai elérése érdekében.

2017-ben a kaliforniai Menlo Parkban viszkizgettek, amikor befutott Muskhoz egy sürgős videóhívás az egyik Tesla-gyárából, ahol tűzvész keletkezett. A képen látszott, amint a gyárépület lángokban áll.

A katasztrófahelyzet teljesen hidegen hagyta Muskot.

Musk a céljai eléréséhez képes bármin, és bárkin átlépni
Musk a céljai eléréséhez képes bármin, és bárkin átlépni Daily Mail

„Oldják meg, és ne zavarjon tovább” – mondta, és megszakította a hívást.

A történész ugyanakkor elismeri, hogy Musk szinte emberfeletti intuícióval rendelkezik, ami kiemeli őt még a Szilícium-völgy high-tech lángelméi közül is.

Egy másik közös vonásként látja Fergusson azt, hogy Musk is előszeretettel tűnik fel váratlanul a vállalatbirodalmának a gyáraiban, hol a Tesla, hol a SpaceX, hol pedig a Twitter telephelyein.

Bárhol is volt Napóleon, a seregei ott teljesítettek a legjobban

- írja a történészhez hasonlóan Musk életrajzírója, Walter Isaacson is.

Napóleonhoz hasonlóan Musk is tudja, hogyan kell vezetni. 

Elképesztően sikeresen tudja rávenni az embereket, hogy átvonuljanak vele egy sivatagon. 

Olyan szintű magabiztossággal rendelkezik, ami miatt rendszeresen játszik all-int az üzleti életben – írja Isaacson.

Musk jelenleg öt nagyvállalat vezérigazgatója: Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink és X, korábban Twitter - nem is beszélve egy tervezett mesterséges intelligencia vállalkozásról, amely szerinte kihívója lesz az OpenAI-nak.

Ugyanakkor nem csak az üzleti életben vannak riválisai, a politikai életben is számos ellenséget gyűjtött, különösen, mióta megvette, és a korábbinál szabadabb fórummá alakította a Twittert (amit aztán X-re nevezett át.)

Legutóbb pedig, mint arról beszámoltunk, Zelenszkij elnökkel és az ukrán vezetéssel került szembe, amikor kiderült, hogy a Stalink műholdas hálózatával tavaly nem nyújtott támogatást egy ukrán támadáshoz az orosz hadihajóflotta ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés