Hirdetés

Botrány lett a Musk életrajzból, visszavonta állítását a világhírű szerző

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, hatalmas ukrán felháborodást váltott ki az Elon Muskról írt életrajzi könyv egy kiszivárgott részlete, amely szerint a Tesla alapító megakadályozott a sorsdöntő támadást az orosz flotta ellen. Most kiderült, a szerző nem teljesen a valóságot írta meg.

A világhírű életrajzíró, Walter Isaacson könyvében arról állította, hogy Musk tavaly váratlanul kikapcsolta Ukrajna hozzáférését a Starlink műholdas internetrendszeréhez, éppen akkor, amikor nagyszabású víz alatti dróntámadást indítottak a krími orosz flotta ellen. A kommunikáció kapcsolat hiányában a torpedók irányíthatatlanná váltak, és a támadás kudarcba fulladt.

„Titokban utasította mérnökeit, hogy kapcsolják ki a műholdas lefedettséget a krími partoktól számított 100 kilométeres körzetben” – írja Isaacson a könyvének abban a fejezetében, melyet a CNN még a megjelenés előtt ismertetett.

Musk állítólag attól tartott, hogy az ukrán támadás egy Pearl Harborhoz hasonló pusztítást eredményez, amelyre Putyin nukleáris eszközökkel válaszolhat.

Az állítás hatalmas visszhangot váltott ki, Mihaljo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Musk „gonoszságot” követett el Ukrajnával szemben és

bűnrészes civilek halálában,

mert megkímélte az orosz hadihajókat, amelyek Kalibr-rakétákat lőttek ki ukrán városokra, és ennek eredményeként civilek, és gyerekek halnak meg” - írta Podoljak az X-en.

Mások azt kérdőjelezék meg, hogy Musk hogyan válhatott a Starlink szolgáltatással kulcsszereplővé az ukrajnai háborúban.

Tart a vita: van, aki Béke Nobel-díjat adna Musknak, mások Putyin-bérencnek tartják
Tart a vita: van, aki Béke Nobel-díjat adna Musknak, mások Putyin-bérencnek tartják Vanity Fair

Musk a könyv szerint azzal védekezett, hogy épp azzal lett volna bűnrészes, ha cége hozzájárult volna az ukrán támadás támogatásával a konfliktus eszkalációjához.

A könyvrészlet megjelenése után viszont a milliárdos üzletember azt mondta, hogy a Starlinket már jóval az ukrán dróntámadás előtt korlátozta - a "geofencing", vagyis földrajzi lehatárolás néven ismert módszerrel - a Fekete-tengeren, és ezen akkor sem változtatott, amikor a kijevi kormány magas rangú tisztviselői azt kérték, hogy kapcsolja be az orosz flotta elleni akció idejére.

Most azonban a szerző, Walter Isaacson visszavonta a vihart kavaró állítását, és ezt írta az X-en:

„Tisztázzuk a Starlink-ügyet: az ukránok azt hitték, hogy a Starlink számára Musk engedélyezte a Krímig a lefedettséget, de nem így volt. A támadást ebben a hiszemben indították meg, és amikor rájöttek, hogy elvesztették a kapcsolatot a drónokkal, akkor valóban kétségbeesetten hívták Muskot, hogy kapcsolja be a hálózatot.” – írta Isaacson, és egy következő bejegyzésében hozzátette:

„A Muskkal folytatott beszélgetéseim alapján tévesen azt hittem, hogy 

a kikapcsolásról az ukránok által megkísérelt támadás éjszakáján döntöttek”.

A helyesbítés meglepetést keltett, mert Isaacson eddig az egyik leghitelesebb életrajzírónak számított, akinek nem kellett korrigálnia állításait. A CNN által közzétett könyvrészletet ezért szinte minden jelentős nemzetközi hírportál tényként vette.

Az Elon Musk életrajz kiadója, a Simon & Schuster vállalat szóvivője közölte, hogy „a könyv jövőbeli kiadásait frissíteni fogják”, hogy ez a hiba ne szerepeljen benne.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Musk vitába keveredett ukrán tisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkijjel elnökkel az orosz invázió befejezésére vonatkozó elképzelései miatt.

Tavaly októberben Musk olyan békemegállapodást javasolt, amely a Moszkva által megszállt ukrajnai régiókban az ENSZ felügyelete alatt népszavazásokat javasolt, valamint a Krím félsziget feletti orosz szuverenitás elismerését és Ukrajna semleges státuszának megadását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés