Hirdetés

Félreértés lehet a napelemes rendelet a szakértő szerint

Morvay Péter portré Morvay Péter

„Ha így marad a rendszer, 16 év alatt térülne meg a napelem” – állítja a szakmai szövetség alelnöke.

Jogosan esnek most kétségbe a házukra napelemet tervező családok, hiszen nagyon pórul jár, aki valahogy megpróbálná eltárolni az energiát – írja a Blikk.

A lap megszólaltatta Szilágyi Lászlót, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnökét, akit a nagy vihart kavart kormányzati rendelkezés részleteiről kérdeztek. 

Mint arról beszámoltunk, a kormányinfón bejelentették, hogy megszűnik a napelemes betáplálás lehetősége. A részletek azonban még nem ismertek.

A kormányinfón bejelentették, hogy megszűnik a napelemes betáplálás lehetősége.
A kormányinfón bejelentették, hogy megszűnik a napelemes betáplálás lehetősége.

„A szakma alaposan felbolydult, folyamatosan egyeztetünk a szakembereinkkel – szövetségként 300 tagvállalatot képviselünk –, de most csak arra tudunk gondolni, hogy itt valami félreértés, tévedés történt. Azt nem gondoljuk, amire a kormány hivatkozott, hogy a hálózati kapacitások szűkösek lennének.”

Szilágyi László szerint jogosan vannak kétségbeesve azok a családok, amelyek napelemesre tervezték az otthonukat. 

„Ha a mostani rendszer marad, vevőként nagyon rosszul jövök ki, lesz egy rendszerem, amibe még nem is tudom, mennyiért kell áramot vennem.” – mondta a szakember.

Az akkumulátoros rendszer kiépítésével a korábbi 7-8 éves megtérülési idő a duplájára, 16 évre ugrik, ráadásul nincs olyan akkus lakossági rendszer, ami el tudná tárolni az összes nyáron megtermelt energiát. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés