Hirdetés

Megint kell a maszk - súlyos figyelmeztetés a minisztertől

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Francois Braun francia egészségügyi miniszter arra kérte, sőt szólította fel az embereket, hogy tegyenek meg megint mindent a koronavírus terjedése ellen és alkalmazzák az óvintézkedéseket. Például viseljenek maszkot.

A Napi.hu idézte a miniszter szavait, aki azt mondta, hogy "nem tudhatjuk, hogy a mellettünk lévő ember pontosan honnan jön, esetleg rákkezelés alatt áll, vagy tüdő- vagy veseátültetésen esett-e át. Tehát ez valóban mindannyiunk, minden állampolgár felelőssége. Térjünk vissza az óvintézkedések jó szokásaihoz".

Franciaországban jelentősen megterheli az egészségügyi intézményeket, hogy az elmúlt időszakban egyre több influenzás és koronavírusos beteg jelentkezett náluk. Ráadásul sok gyermeket is diagnosztizálnak valamelyik betegséggel, ráadásul a mostani télies időjárásban még számos felsőlégúti betegség kialakulhat.

És ha már maszk...

Hivatkozás másolása

A koronavírus, a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS), az influenza és más légúti vírusfertőzések ellen védő "láthatatlan maszkot" fejlesztettek ki izraeli kutatók - közölte csütörtökön az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion).

Az újféle maszk légáramlatot biztosít a felhasználó arca előtt. Maga a könnyű súlyú készülék, amely többször használható és légszűrőt is tartalmaz, sapkára, fejfedőre szerelhető - ismertette a Technion.

A légáramlat védi a szemeket, az orrot és a szájat, miközben az emberi arc mimikája felismerhető marad és nem gátolja a szóbeli érintkezést sem. 

A kutatók sikeresen tesztelték az új technológiát, bizonyítva, hogy az hatékonyan gátat szab a légzés és beszéd közben keletkező parányi, illetve a köhögés és tüsszentés során keletkező nagyobb cseppeknek is.

A Technion közölte, hogy az idősotthonokban, egyetemeken, üzletekben és irodahelyiségekben elvégzett felmérések alapján egyértelmű előnyei vannak "a láthatatlan maszknak".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés