Hirdetés

Nagy Márton iszonyú ideges lesz attól, amit a magyarok művelnek

Nap Híre portré Nap Híre

Kiderült, hogy tényleg nem költekeznek a magyarok, hanem máshova teszik a pénzüket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 382 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be értékpapírokba, ebből 314,2 milliárdot hazai kibocsátásúakba, a többit külföldiekbe. A kisbefektetőknek ennek és a hozamoknak köszönhetően a hetedik hónap végén már csaknem 30 ezer milliárd forintnyi értékpapírjuk volt, ebből bő 26,1 ezer milliárd volt a magyarországi befektetés.

Korábban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek arról beszélt, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés egyik oka, hogy a magyarok fogyasztás helyett megtakarítanak a 2022-23-as inflációs sokk után. Úgy tűnik, pontosan ez történik.

A Bank360 összesítése szerint az állampapírok vonzották a legtöbb lakossági megtakarítást, 214,6 milliárd forintot. A kisbefektetőknél július végén már 13 382 milliárd forintnyi magyar állampapír volt. A banki kötvényekből ezúttal többet váltottak vissza, mint amennyit vásároltak, a háztartások állománya 590,6 milliárd forintra csökkent - szemlézte a piacesprofit.hu. Kiderült az is hogy a vállalati kötvények továbbra sem népszerűek a kisbefektetőknél, 25 milliárd forint körüli szinten stagnál az állomány.

A külföldi kötvényeket viszont egyre többen keresik,  júliusban csaknem 26 milliárd forintért vettek ilyen értékpapírokat a háztartások, amelyek a hónap végén már 825 milliárd forintnyi külföldi hitelpapírral rendelkeztek, ami történelmi rekord. 

A befektetési alapok iránti kereslet élénk maradt, júliusban több mint 150 milliárd forintért vásároltak hazai befektetési jegyeket a kisbefektetők. A hozamok is jól alakultak, ennek köszönhetően a hónap végén a lakosságnak már 10 290,8 milliárd forintja volt magyarországi alapokban. A külföldi befektetési jegyek is kelendőek maradtak, csaknem 33 milliárd forintért vettek ilyen papírokat a magyar családok, ezzel a náluk lévő állomány megközelítette a 1980 milliárd forintot. 

A hazai részvénypiacon júliusban is a profitrealizálásra törekedtek a befektetők. A hónap végén tetőzött a BUX index, a magas árfolyamoknál sokan szállhattak ki jó időzítéssel, összesen 37,6 milliárd forinttal adtak el több részvényt a kisbefektetők, mint amennyit vásároltak. A náluk lévő részvényállomány azonban a bő 30 milliárd forintnyi árfolyam-emelkedés miatt csak kis mértékben csökkent, 1825,3 milliárd forintra. 

A kisbefektetők többsége a statisztika szerint bankrészvényekkel, azon belül is vélhetően főként OTP-vel kereskedik. Más pénzintézet intézmények részvényeiből a hónap során több mint 33 milliárd forintnyit adtak el, ezzel a háztartások hazai bankrészvényekben lévő vagyona 967,5 milliárd forintra csökkent. A Bank360.hu elemzése szerint bankrészvényeken összességében véve egyébként még júliusban is kerestek a kisbefektetők mintegy 16 milliárd forintot. 

Az eladott magyar részvények árából lehetséges, hogy többen külföldi papírokat vásároltak, 9 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás landolt ugyanis külföldi részvényekben. Ezeken is keletkezett több mint 5 milliárd forint árfolyamnyereség, így július végén már több mint 811 milliárd forint külföldi részvényük volt a magyar kisbefektetőknek, ami historikus rekordnak számít. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés