Hirdetés

Nagy lépést tett Schengen felé Románia és Bulgária

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Románia és Bulgária megállapodott Ausztriával arról, hogy 2024 márciusától légi és tengeri úton is csatlakozik az európai határokon átnyúló schengeni övezethez, a tárgyalások jövőre folytatódnak a szárazföldi határokról – jelentette be a román belügyminisztérium.

Ausztria egy évvel ezelőtti EU-találkozón ellenezte az útlevélmentes schengeni övezet Romániára és Bulgáriára való kiterjesztését, mondván, még mindig túl magas az illegális bevándorlás - írja a Reuters

Miután megállapodtak a szigorúbb határbiztonsági intézkedésekről, és elnyerték a többi EU-tagállam támogatását, Ausztria részben engedett, és szakaszos belépést javasolt, amit Gerhard Karner osztrák belügyminiszter "air Schengen"-nek nevezett.

Annak ellenére, hogy Románia és Bulgária az illegális fegyverkereskedelem, valamint a kábítószer- és emberkereskedelem fő útvonalainak a részei, az Európai Bizottság szerint minden schengeni követelménynek eleget tettek.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök üdvözölte a részleges belépési megállapodást. "Márciustól a románok a schengeni előnyöket élvezik a légi és tengeri útvonalakon" - mondta. "Meggyőződésem, hogy 2024-ben lezárjuk a szárazföldi határokról szóló tárgyalásokat is."

A pénzügyminisztérium becslése szerint fél százalékponttal növelné Románia éves gazdasági növekedését a nyitott európai övezethez való csatlakozás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés