Hirdetés

Megszólalt a politikus, akit azzal vádoltak, hogy nem ember, hanem mesterséges intelligenciával működő robot

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A tüdőgyulladásban szenvedő Mark Matlock, a Nigel Farage vezette Reform UK jelöltje betegsége miatt nem tudott politikustársaival ünnepelni a választások éjszakáján, megnézte a közösségi médiát, és azt tapasztalta, hogy azzal vádolják, hogy egy mesterséges intelligenciával működő robot.

Keir Starmer lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, mivel a Munkáspárt várhatóan óriási többséget szerez a parlamenti választásokon, véget vetve a 14 évig tartó, gyakran viharos konzervatív kormányzásnak.

Mi is írtunk arról, hogy a brit választáson a balközép Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott. A Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök számára megalázó estén a konzervatívok az előrejelzések szerint a párt hosszú történelmének legrosszabb eredményét érték el, mivel a választók a megélhetési válság, a közszolgáltatások kudarca és a botrányok sorozata miatt keményen megbüntették őket.

A választásnak a Munkáspárt mellett voln még egy nyertese, a Brexitet kiharcoló Nigel Farage vezette Reform UK. A pár héttel a választás előtt megalakult párt végül 4 millió szavazatot söpört be. Egyik jelöltjükről viszont hamar elterjedt, hogy nem ember, hanem robot.

Egy titokzatos jelölt

Hivatkozás másolása

Mark Matlock profilképe alapján az online kommentelők arra következtettek, hogy mesterséges intelligenciával működő robot – az X-en megindult a kommentcunami.

Az olaj volt a tűzre, amikor Matlock nem jelent meg a kampánygyűléseken, sőt, még a választási szavazatszámláláson sem, miután 1758 szavazatot nyert Brixton és Clapham Hill körzetében, Nigel Farage frissen alakult és országosan óriási sikert elérő pártja színeiben. A gyanút nem oszlatta, hogy Mark a honlapján azzal kampányolt, hogy "felelősségteljesen kell kezelnünk az emberi munkahelyek átadását a mesterséges intelligenciának". Matlock azonban igyekezett eloszlatni a pletykákat, és hétfőn telefonon beszélt az Independent munkatársával.

A betegségéből még mindig lábadozó, rekedt hangon beszélő férfi azzal kezdte a beszélgetést, hogy megnyugtatta, ő egy igazi ember: "Jó napot! Mark Matlock vagyok, hogy van?".

„Valódi személy vagyok!”

Hivatkozás másolása

"Valódi személy vagyok, és én vagyok a [profil]képen" - erősítette meg. "Bár be kell vallanom, hogy élvezem az ingyenes hírverést, és ha úgy érzem, hogy készen állok rá, akkor ki fogok adni egy videót, és bebizonyítom, hogy ezek a pletykák, miszerint robot vagyok, abszolút baromságok.

"Három nappal a választások éjszakája előtt tüdőgyulladást kaptam, kúráltam magam, vitaminokat szedtem, hogy részt tudjak venni [a gyűléseken és a választás éjszakáján], de ez egyszerűen nem volt kivitelezhető. A választás éjszakáján még állni sem tudtam” – számolt be állapotáról Matlock.

"A rólam készült fotó az oxfordi Ashmolean Múzeum előtt készült. A hátteret eltávolították és kicserélték a logóra, a nyakkendőm színét pedig megváltoztatták. Ez csak azért történt, mert ilyen rövid időn belül nem tudtunk fotóst szerezni [hogy más körülmények között készítsen rólam képet] - de ez vagyok én"." A jelölt kifejtette, hogy első reakciója az online összeesküvésekre a nevetés volt. "Csak nevettem, amikor megláttam" - mondta. "Azt hiszem, felélénkített. Arra gondoltam, hogy 'Vissza kell mennem oda! Ez többet segít [a pályafutásomon], mint a kampányom - ez fantasztikus".

Gyanakvó riválisok

Hivatkozás másolása

Politikai riválisai gyorsan felvetették Matlock hitelességével kapcsolatos aggályaikat. Shao-Lan Yuen, a zöldek jelöltje a Byline Timesnak azt mondta, még mielőtt a reformpárti képviselő megerősítette volna, hogy ki ő: "Nem láttam és nem hallottam a Reform UK jelöltjét a Clapham és Brixton Hill választókerületben. Nem volt ott a kampányrendezvényen. Hallottam a gyanút, hogy a szórólapjain lévő képet az AI generálta".

A független Jon Key hozzátette, hogy "semmi nyoma nem volt" Matlocknak a választások éjszakáján. "Küldtem e-mailt Marknak, ahogy az összes többi jelöltnek is" - mondta. "Néhányuktól kaptam választ, de Marktól nem... Ő nem a választókerületben lakik."

De Matlock szerint a toryk és a munkáspártiak megakadályozták, hogy részt vegyen a kerületben zajló vitákban és eseményeken. „A toryk és a munkáspártiak nem akarták, hogy ott legyünk" – mondta.

Farage mandátumszerzését segítette

Hivatkozás másolása

A londoni kampányeseményekről való távolmaradásáról Matlock azt mondta: "Nagyon elégedett voltam [a rám leadott szavazatok számával], tekintve, hogy mennyi időnk volt. Clactonban kampányoltam Nigel [Farage] mellett, hogy segítsem őt, hogy mandátumot szerezzen.” „Ha a vezetőnk nem nyert volna a mandátumot, az az egész pártunk megcsúfolása lett volna” – tette hozzá.

"Az idő rövidségéből adódóan nem tudtunk egy erős önkéntes csapatot kialakítani, hogy ajtókon kopogtassunk és szórólapozhassunk. Ezen felül voltak napok, amikor a szomszédos választókerületeknek kellett szentelnem magam” – mesélte az Independentnek Matlock. 

"Soha nem hittük igazán, hogy valaha is olyan jól fogunk szerepelni Londonban, mint ahogy az végül történt. Országszerte 4 millió szavazatot kaptunk, de csak öt helyet. Néhányunknak fáj, de összességében fel vagyunk dobva. Új párt vagyunk, röviddel a választások előtt alakultunk - ez hihetetlen" – zárta szavait a lábadozó Mark Matlock, akinek ezúton is jobbulást kívánunk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés