Hirdetés

Nagy a baj: az olaszok leeresztik a Garda-tavat

 portré

Olaszországban az új hőhullám 37 fok körüli csúcsot hoz majd országszerte. Gyilkol az aszály.

A Pó-völgyet, amely már hetek óta szembesül az elmúlt 70 év legsúlyosabb szárazságával, különösen sújtja a hőség. Az észak-olasz régiókban szükségállapotot akarnak kihirdetni. Piemont elnöke, Alberto Cirio bejelentette, hogy régiójában 170 település csak alapvető célokra, például ivásra és ételkészítésre használhatja majd fel a vizet. Tíz városban teljesen elzárják a vízellátást éjszaka.

A szélsőséges hőhullám vízhiányhoz vezetett a Pó-völgyben. Egyes régiókban 110 napja nem esett az eső, aminek következtében a Pó folyó szinte kiszáradt. A megművelt területek fele is veszélyben van. A kár már csaknem kétmilliárd eurót tesz ki. A víztározókat leengedték, a hatóságok most azt fontolgatják, hogy a Garda-tóból  irdatlan mennyiségű vizet szivattyúznak északra, hogy táplálják a Pó-völgyet.

A közép-olaszországi Lazio régióban, amely magában foglalja a fővárost, Rómát is, rendkívüli állapotot hirdettek ki a folyamatos aszály miatt. A térség víztakarékosságon alapuló különleges intézkedéseket kíván tenni a hiány ellen - írja a krone.at 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés